Paarse en Witte dovenetel

   

Gebruik algemeen

De hele bovengrondse plant kan gebruikt worden in allerlei groentengerechten zoals:
- Voeg toe aan een gebakken uitje met   champignons.
- Wok ze samen met spinazie
- Het jonge blad en bloemen door een salade.
- Blad en bloem zijn heel geschikt in een theemengsel
- Bloemen zijn lekker in een salade.
Dovenetel is een goede vervanger voor Grote brandnetel

Gekookte dovenetel

Ingrediënten:

  • dovenetel
  • ui
  • boter
  • meel
  • zout
Bereiding:

De bladeren en bloemen zander stengels en stelen wassen en fijn hakken. Fijngesneden ui smoren in wat vet, de dovenetel erbij doen en 3 - 4 minuten laten uitdampen op klein vuur. Binden met een beetje meel, water of bouillon erbij gieten, even laten koken en zout naar smaak toevoegen.

Thee van Witte dovenetel

Ingrediënten:

  • dovenetel
Neem gelijke delen dovenetel, vrouwenmantel en duizendblad. Neem een handvol op een ½ l water. Laat 10 min. trekken en zeef het daarna.