Inleiding

Welkom op dit gedeelte van de website over koken en verven met planten. Primitief koken is iets wat we binnen Scouting veel doen. Om daarbij gebruik te maken van je omgeving geeft het net dat kleine beetje extra. Kijk eens om je heen en zie wat er allemaal eetbaar is. Muursalade en Brandnetelsoep kent bijna iedereen al, maar er is veel meer eetbaars te vinden in de directe omgeving. Voor Scouting heb ik sinds 1995 regelmatig een training gegeven over eetbare plantjes in de natuur, met titel als "Koken uit de natuur", Zen en de kunst van het kruid" of "Koken met Klazien". Deze site is gemaakt iedereen die wil koken uit de natuur, om zo het gebruik van eetbare planten en verven met plantjes laten zien.

Dit onderdeel van de website heeft twee onderdelen: eetbare planten en verven met planten. Hieronder een kort overzicht van de inhoud van de website, met verwijzing naar de gebruikte literatuur.

 

Eetbare plantjes


Verven met plantjes

Literatuur
Een overzicht van de gebruikte literatuur.

 

Onbeperkte mogelijkheden


De natuur rondom ons heeft heel veel mogelijkheden, waar te vaak maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Deels is dit te wijten aan onwetendheid en deels aan angst om zomaar planten te plukken en te gebruiken. Er zijn wel redelijk wat boeken over dit onderwerp geschreven, maar het begint toch allemaal pas echt te leven als je het gewoon doet.

Je kunt groenten rauw eten als salade (Vogelmuur)
Je kunt ze koken (Groot hoefblad)
Je kunt ze bakken (paddestoelen)
Je kunt ze frituren (knollen als aardappels, Vlierbloesem)
Je kunt ze stoven in een oven (Smeerwortel)
Je kunt ze smoren (roer-bakken met diverse groenten)
Je kunt ze gebruiken als specerij (Bieslook, Tijm)

Je kunt er soep van maken (Brandnetel, paddestoelen)
Je kunt er pannenkoeken mee bakken (heel veel groene kruiden, zoals Herderstasje, Zevenblad en Grote brandnetel)
Je kunt er thee van zetten (Vlier, Kamille, Berk, Den)
Je kunt er koffie van maken (Chichorei, Paardebloem)
Je kunt er een sausje van maken (Brem)
Je kunt er jam van maken (allerlei vruchten)
Je kunt er limonade van maken (Vlierbloesem, Smalle weegbree)
Je kunt er taarten mee bakken (allerlei noten)
Je kunt ermee verven (Berk, Vlierbessen)

Je kunt de wortels gebruiken (Pastinaak, Chichorei)
Je kunt de bladeren gebruiken (Vogelmuur)
Je kunt de stengels gebruiken (Zuring)
Je kunt de bloemen gebruiken (Vlierbloesem, Bloemkool, Lisdodde)
Je kunt de vruchten gebruiken (bessen, noten, paddestoelen)

Met alle deskundigheid die deze site je geeft kun je lekkere dingen klaarmaken. Misschien is niet alles even smakelijk, maar spruitjes lust ook niet iedereen. Vlierbloesem frituren, Smeer-wortel bakken, gevulde eieren met Veldzuring, Veldzuringsoep, salade met Madeliefje en Rode klaver, aardappel-schotel met Klaverzuring, stamp-pot met Paardenbloem, noem maar op. Er is veel om uit te proberen.

 

Disclaimer:

Alle foto's op deze pagina's zijn van mijzelf, met uitzondering van 8 foto's van eetbare planten uit de database van Saxifraga, deze zullen op termijn worden vervangen door eigen foto's. Mijn foto's en teksten of delen ervan mogen worden gekopieerd voor Scouting-doeleinden en voor niet-commerciële, natuureducatieve doelstellingen, mits gebruik wordt gemaakt van bronvermelding.