Zomereik

   

Eikenootjes

Ingrediënten:

  • 500 gram eikels zonder schil en vlies
Eikels bevatten heel veel looizuur en zijn onbewerkt niet eetbaar. Met een beetje moeite valt er echter wel iets moois van te maken.

Bereiding:
Kook de gepelde eikels. Giet het water af.
Kook de gepelde eikels. Giet het water af.
Kook de gepelde eikels. Giet het water af (driemaal herhalen, dus)
De eikeltjes kunnen nu geroosterd worden en smaken als amandelen.

Eikeltjeskoffie

Ingrediënten:

  • 500 gram eikels zonder schil en vlies
Bereiding:
Doe een laag van ongeveer 5 centimeter ongepelde eikels in een roestvrij stalen pan. Sluit deze at met een deksel en zet hem op het vuur. Stoof de eikels zo in hun eigen vocht gaar. Om de paar minuten doorroeren, maar wel steeds het deksel er weer goed opdoen. De opengesprongen schillen weg scheppen. Zo gauw de eikels bruin tot bruinzwart zijn nog zo lang door roosteren, totdat alle vloeistof is verdampt. Maal de eikels in een koffiemolen heel fijn. Dit eikelpoeder kan nu als gemalen eikeltjeskoffie gebruikt worden, maar moet wel langer trekken. Je kunt op de Noorse manier koffie zetten; koffie opkoken in het water.

Meel

Ingrediënten:

  • binnenschors of
  • eikels zonder schil en vlies
Meel is vaak een tot poeder gemalen graansoort. Meel kan echter ook uit bepaalde plantendelen worden verkregen.

Bereiding:

Van sommige planten kan van binnenschors en wortels meel worden gemaakt. Eikels en binnenschors kunnen dan tot een moes worden gestampt of in water geweekt worden en daarna met een stok of steen worden fijngedrukt om het zetmeel vrij te laten komen. Verwijder daarna de vezels, laat het zetmeel bezinken en giet het water af.
Meel kan ook uit binnenschors en eikels gemaakt worden door het te drogen en te vermalen. Het kan dan worden verwerkt tot o.a. koeken en brood.

Daarnaast bieden bepaalde vruchten ook de mogelijkheid om meel te verkrijgen. Naast de bekende graansoorten als gerst, rogge en tarwe zijn er ook andere planten waar meel van kan worden gemaakt:

  • Beemdgras: zaad
  • Kweek:  zaad
  • Struisgras: zaad
  • Zwenkgras: zaad
  • Pitrus:  zaad
  • Zuring: zaad
  • Speerdistel: gekookte wortels
  • Lidsodde: stuifmeel en wortels
  • Zomereik: zaden (schil en vlies verwijderen)
  • Tamme kastanje: zaad