Zomereik
EikenootjesIngrediënten:
|
Eikels bevatten heel veel looizuur en zijn onbewerkt niet eetbaar. Met een beetje moeite valt er echter wel iets moois van te maken. Bereiding: Kook de gepelde eikels. Giet het water af. Kook de gepelde eikels. Giet het water af. Kook de gepelde eikels. Giet het water af (driemaal herhalen, dus) De eikeltjes kunnen nu geroosterd worden en smaken als amandelen. |
EikeltjeskoffieIngrediënten:
|
Bereiding: Doe een laag van ongeveer 5 centimeter ongepelde eikels in een roestvrij stalen pan. Sluit deze at met een deksel en zet hem op het vuur. Stoof de eikels zo in hun eigen vocht gaar. Om de paar minuten doorroeren, maar wel steeds het deksel er weer goed opdoen. De opengesprongen schillen weg scheppen. Zo gauw de eikels bruin tot bruinzwart zijn nog zo lang door roosteren, totdat alle vloeistof is verdampt. Maal de eikels in een koffiemolen heel fijn. Dit eikelpoeder kan nu als gemalen eikeltjeskoffie gebruikt worden, maar moet wel langer trekken. Je kunt op de Noorse manier koffie zetten; koffie opkoken in het water. |
MeelIngrediënten:
|
Meel is vaak een tot poeder gemalen graansoort. Meel kan echter ook uit bepaalde plantendelen worden verkregen. Bereiding: Van sommige planten kan van binnenschors en wortels meel worden gemaakt. Eikels en binnenschors kunnen dan tot een moes worden gestampt of in water geweekt worden en daarna met een stok of steen worden fijngedrukt om het zetmeel vrij te laten komen. Verwijder daarna de vezels, laat het zetmeel bezinken en giet het water af.
|