Zeesla

   

Tapenade van zeesla

Ingrediënten:

  • Zeesla
  • olijfolie
  • citroen
  • peper en zout
  • (Turks) brood  
Bereiding:
Van zeesla kun je tapenade maken. Heb je verse zeesla, dan kun je het zeewier na het afspoelen meteen gebruiken. Doe gedroogde zeesla vijf minuten in koud water. Andere soorten zeewier kun je er ook bij doen. Gebruik een blender om het zeewier te mixen en voeg olijfolie en citroen toe voor een frisse smaak. Koop Turks brood, doe er een beetje zeesla op en eet je tapenade met wat peper en zout. Meer ideeën? Je kunt de tapenade ook als pastasaus gebruiken of op je boterham smeren.

Zeewierfalafel

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 g gaar gekookte aardappels
  • 135 g gekookte kikkererwten
  • Paar lepels room
  • Scheutje shoyu
  • 1 lepel sesamolie
  • 1 lepel tijm fijngehakt
  • 1 theelepels dille
  • Bosjes bieslook, fijngehakt
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Ongeveer 2 à 3 lepels zeewier: zeesla. dulse of wakamé
  • Zout,peper
  • (evt. losgeklopt eitje om beter te binden)
  • 2 lepels fijngehakt gedroogd zeewier + 1 lepel sesamzaad
  • 2 lepels zonnebloemolie
  • (citroensap)
Bereiding:

Pureer de aardappels en erwten.
Voeg room, shoyu, sesamolie, tijm, dille, fijngehakte bieslook, paprika, fijngehakt zeewier en zout/peper (ei) toe.
Roer tot een gladde massa.
Draai balletjes en duw ze iets plat
Paneer ze met het fijngehakt zeewier / sesamzaadmengsel
Laten opstijven voor gebruik
Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de koekjes langzaam rondom goudbruin. Evt. besprenkelen met citroensap

Zeewiersoep

voor 4-5 personen

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote uien
  • ½ bakje verse champignons
  • ½ liter water
  • Zeesla
  • Sojasaus
Bereiding:
Snij de ui in ringen en kook de ui. Voeg de schoongemaakte champignons toe.
Snij de Zeesla in reepjes en voeg dit toe aan de soep.
Laat de soep 2 minuten koken en voeg sojasaus naar smaak toe. Laat de soep vervolgens nog enkele minuten koken.