Winterpostelein

   

Kip met Winterpostelein

Ingrediënten:

  • kippenbouten
  • olie
  • knoflook
  • tomatenpuree
  • postelein
  • citroen 

Bereiding:
Bak 6 - 8 kippenbouten 20 minuten in olie lichtbruin. Kook 4 koppen postelein 3 - 5 minuten in water. Giet dit af, hak ze fijn en voeg het samen met 1 uitgeperst teentje knoflook en 1 blikje tomatenpuree toe aan de kippenbouten. Laat 45 minuten met een gesloten deksel koken. Beetje citroensap toevoegen en de kip met postelein nog even doorkoken.

Stamppot Winterpostelein

voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 300 gram verse winterpostelein,
  • 1.0 kilo aardappels, ditta biologisch,
  • 100 gram zachte geitenkaas, chevre,
  • klontje roomboter,
  • zeezout.
Voorbereiding:
Aardappels schillen, koken in zout water,
winterpostelein wassen, uitlekken, fijnsnijden (in stukjes van 1 - 2 centimeter) geitenkaas in kleine blokjes snijden

Bereiding:
Aardappels koken, laatste restje vocht afgieten en in kom opzij zetten. Klontje roomboter toevoegen. Fijngesneden postelein (rauw) en geitenkaas toevoegen. Vervolgens aardappels fijnstampen. Geheel tot smeuïge stamppot roeren, eventueel kookvocht toevoegen. Op smaak maken met wat zout en peper.

Winterposteleinsalade met vruchten

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 400 g winterpostelein,
  • 1 appel,
  • 1 sinaasappel,
  • een trosje druiven,
  • 2 mandarijnen,
  • 3 eetlepel mayonaise,
  • 2 eetlepel citroensap,
  • 2 eetlepel sinaasappelsap,
  • 1 theelepel honing,
  • peterselie, 
  • zout en peper.
Bereidingswijze
De Winterpostelein moet worden gewassen. Na het wassen droogslingeren.Snijd de appel in blokjes, evenals de sinaasappel en de mandarijnen. Was de druiven en houd ze heel. Meng de vruchten door de postelein. Maak een dressing van de mayonaise, citroensap, sinaasappelsap, honing, peper en zout. Schep de dressing door de groente en garneer met peterselie.

Winterposteleinsalade met hazelnoten

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram winterpostelein.
  • 6 eetlepels hazelnoten.
  • 1/2 rode gesnipperde ui.
  • 1 eetlepel rode wijnazijn.
  • 1 eetlepel hazelnootolie.
  • 2 eerlepels olijfolie.
  • Versgemalen peper. zout
Bereiding:
Snijd de worteltjes van de postelein af. Was de groenten in ruim koud water, net zo lang tot al het zand verwijderd is. Droog de groenten in een sladroger.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Haal ze uit de pan en hak de helft van de noten fijn.
Roer in een kommetje de ui en azijn door elkaar en laat de ui 5 minuten marineren.
Voeg er vervolgens de hazelnoot- en olijfolie en fijngehakte hazelnoten toe.
Breng de dressing op smaak met peper en zout.
Meng in een kom de postelein met de dressing.
Verdeel de salade over vier diepe borden en strooi er de hele hazelnoten over.