Wilgenroosje
Gebruik algemeen |
De jonge scheuten inclusief blad kun je rauw eten, maar zijn lekkerder als je ze 5-10 minuten kookt, stoomt of smoort. Zo smaken ze als asperge. Van maart tot mei zijn de jonge scheuten het lekkerst en in hun geheel te eten. Daarna zijn ze nog eetbaar, maar kun je ze beter schillen. Of breek de stengel op de plek waar het met een knakgeluid breekt. Daarboven is het nog mals. Wilgenroosje bevat vitamine C. Jonge bladeren hebben een frisse smaak heeft en kan worden gebruikt in de salade, soep en stoofpot. |
WilgenroosjemixIngrediënten:
|
Bereiding: Wilgenroosje, Vogelmuur en melde grondig wassen en koken in zout water tot de bladeren zacht zijn. Het water afgieten, de groenten laten uitlekken en fijn hakken. Smoren in een lichte meelsaus, wat van het kookvocht en melk erbij gieten en de groenten nog even doorkoken. |
Wilgenroosje-broodbelegIngrediënten:
|
Bereiding: Snij de bloemknoppen heel fijn en smeer ze op het brood. |
Wilgenroosje-sapIngrediënten:
|
Bereiding: Kook water en voeg suiker en citroenzuur toe. Roer tot alle suiker is opgelost. Zet de bloemen in een glazen of roestvrijstalen kom met een deksel. Giet er suikerwater over en doe er een deksel op. Laat afkoelen voor 4-5 dagen staan. Zeef de bloemen eruit en giet het sap in steriele flessen. Het sap kan worden bewaard in de koelkast 4-5 dagen. Als men wenst langer houdbaar sap kan worden ingevroren. Bij het gebruik van het sap je kunt verdunnen met water in een verhouding van 1: 6, afhankelijk van hoe sterk het sap je het wilt. Voeg gemalen ijs voor het opdienen. Dit is een geweldige zomer drankje met een heerlijke kleur. Heerlijke op ijs en desserts. |
Wilgenroosje-geleiIngrediënten:
|
Bereiding: Week drie velletjes gelatine in koud water. Meng gelijke hoeveelheden geconcentreerde wilgenroosjesap en water. Warm dit voorzichtig op. Kneed het water uit de gelatine blaadjes en voeg de gelatine in de gekookte sap, roer uit. Giet het mengsel in gesteriliseerde potten en in de koelkast. Koel bewaren. Deze gelei is geschikt voor vleesgerechten, gebak en desserts. |
Wilgenroosje als aspergesIngrediënten:
|
Oogst de stengels van Wilgenroosje als ze 10 tot 20 cm lang zijn Bereiding: Maak de stengels goed schoon en verdwijder de blaadjes. Kook ze in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 minuten. Neem de stengels met een schuimspaan uit de pan en verdeel de boter over de hete stengels. |