Wilgenroosje

   

Gebruik algemeen

De jonge scheuten inclusief blad kun je rauw eten, maar zijn lekkerder als je ze 5-10 minuten kookt, stoomt of smoort. Zo smaken ze als asperge. Van maart tot mei zijn de jonge scheuten het lekkerst en in hun geheel te eten. Daarna zijn ze nog eetbaar, maar kun je ze beter schillen. Of breek de stengel op de plek waar het met een knakgeluid breekt. Daarboven is het nog mals.
Wilgenroosje bevat vitamine C. Jonge bladeren hebben een frisse smaak heeft en kan worden gebruikt in de salade, soep en stoofpot.

Wilgenroosjemix

Ingrediënten:

Bereiding: Wilgenroosje, Vogelmuur en melde grondig wassen en koken in zout water tot de bladeren zacht zijn. Het water afgieten, de groenten laten uitlekken en fijn hakken. Smoren in een lichte meelsaus, wat van het kookvocht en melk erbij gieten en de groenten nog even doorkoken.

Wilgenroosje-broodbeleg

Ingrediënten:

  • bloemknoppen van Wilgenroosje
Bereiding:
Snij de bloemknoppen heel fijn en smeer ze op het brood.

Wilgenroosje-sap

Ingrediënten:

  • 150 gram Wilgenroosjebloemen zonder steel
  • 7 dl suiker
  • 25 gram citroenzuur of wijnsteenzuur
  • 1 liter water
Bereiding:
Kook water en voeg suiker en citroenzuur toe. Roer tot alle suiker is opgelost. Zet de bloemen in een glazen of roestvrijstalen kom met een deksel. Giet er suikerwater over en doe er een deksel op. Laat afkoelen voor 4-5 dagen staan. Zeef de bloemen eruit en giet het sap in steriele flessen.

Het sap kan worden bewaard in de koelkast 4-5 dagen. Als men wenst langer houdbaar sap kan worden ingevroren.

Bij het gebruik van het sap je kunt verdunnen met water in een verhouding van 1: 6, afhankelijk van hoe sterk het sap je het wilt. Voeg gemalen ijs voor het opdienen. Dit is een geweldige zomer drankje met een heerlijke kleur. 

Heerlijke op ijs en desserts.

Wilgenroosje-gelei

Ingrediënten:

  • 2 dl Wilgenroosje-sap

  • 2 dl water

  • 3 velletjes gelatine

Bereiding:
Week drie velletjes gelatine in koud water. Meng gelijke hoeveelheden geconcentreerde wilgenroosjesap en water. Warm dit voorzichtig op. Kneed het water uit de gelatine blaadjes en voeg de gelatine in de gekookte sap, roer uit. Giet het mengsel in gesteriliseerde potten en in de koelkast. Koel bewaren.
Deze gelei is geschikt voor vleesgerechten, gebak en desserts.

Wilgenroosje als asperges

Ingrediënten:

  • 200 gram willowherb stengels
  • 30 gram boter
  • Sap van een citroen
  • 50 gram amandelschaafsel
Oogst de stengels van Wilgenroosje als ze 10 tot 20 cm lang zijn

Bereiding:
Maak de stengels goed schoon en verdwijder de blaadjes. Kook ze in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 minuten.

Neem de stengels met een schuimspaan uit de pan en verdeel de boter over de hete stengels.
Besprenkel citroensap en bestrooi met amandelschilfers of met zout en peper
Server als voorgerecht, of op geroosterd brood of bij gekookte vis en aardappelen, bij voorkeur zalm of forel.