Waterpeper

   

Gebruik algemeen

Voordat in de 16e eeuw het specerij peper naar Europa kwam gebruikte men waterpeper om een gerecht die smaak mee te geven. Wanneer je kookt met planten kun je peper dus goed vervangen door Waterpeper.

Waterpeper fruitsalade

Ingrediënten:

  • 250 gram kipfilet
  • 4 avocado’s 
  • 1 mango
  • ½ witte ui 
  • 1 limoen 
  • 1 eetlepel sojasaus
  • enkele blaadjes waterpeper 
  • enkele blaadjes koriander 
  • handje pecannoten
  • tortilla chips, naturel
Bereiding:

Bak de kipfilet gaar en snijd deze in reepjes.
Halveer de avocado met schil en al, verwijder de pit en haal beide helften in hun geheel uit de schil. Snijd de helften in blokjes.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Schil de ui en hak deze fijn.
Meng het sap van de limoen met de sojasaus en laat de ui één uur weken in het mengsel. Gooi daarna het mengsel weg.
Hak waterpeper en koriander fijn en meng met het sap van de andere limoen.
Meng alle ingrediënten in een grote kom en voeg een handje pecannoten toe.
Serveer met tortilla chips.

Koudekomkommersoep met Munt en Waterpeper

Ingrediënten:

  • 1 liter groentebouillon
  • 2 komkommers
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 takje munt
  • 1 bosje peterselie
  • 1 plantje waterpeper
  • eventueel zout
Schil de komkommers en haal de zaadlijsten eruit met een lepel.
Snijd de komkommers in stukjes.
Schil de ui en snijd deze in stukjes. Schil de knoflook en pers de teentjes uit. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui en knoflook totdat deze glazig zijn. Voeg de bouillon en de komkommer toe en laat dit geheel 5 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het fornuis af. Voeg de blaadjes munt toe. Hou enkele blaadjes apart voor de garnering.Pureer de soep nu met een staafmixer.Snijd de peterselie fijn. Als de soep een beetje is afgekoeld voeg je de Griekse yoghurt toe,eventueel wat zout en de peterselie.
Zet de soep nu minstens twee uur weg in de koelkast om verder af te koelen.
En dan is het natuurlijk heel persoonlijk hoe pittig je de soep wilt hebben. De blaadjes van de waterpeper snijd je in heel kleine stukjes en samen met wat blaadjes munt garneer je de soep.
e soep.