Tamme kastanje

   

Gepofte kastanjes

Ingrediënten:

  • 250 gram tamme kastanjes
Welke bereiding je vervolgens ook kiest: de kastanjes moeten altijd ingekerfd worden. Met een scherp mes maak je een kruis in de schil. Het meest eenvoudig is om ze op de platte kant te leggen en vervolgens het kruis erin kerven. Door de platte kant liggen ze stevig en is de kans op kerven in je vingers een stuk kleiner!
Door het kruis gaat het omhulsel van de kastanje openstaan tijdens het verhitten. Hierdoor kun je ze ook eenvoudig pellen. Verwijder zowel het bruine omhulsel als het dunne velletje wat om de kastanje zit. Dat laatste is vaak een hele klus. Omdat je kastanjes het makkelijkste pelt wanneer ze nog warm zijn, is het verstandig om er niet te veel tegelijk te maken.
Wanneer het pellen van het dunne schilletje lastig is, kun je de kastanjes nog wat langer roosteren of koken. Hierdoor gaat het gemakkelijker. Maar het blijft een lastig klusje!
Een lekkerste manier is om de kastanjes te roosteren in een grilpan of in een speciale kastanjepan. Deze pan heeft gaten in de bodem en kun je ook op de BBQ of boven een vuurkorf gebruiken.

Bereiden:
Smelt de boter in een grote pan.
Doe de kastanjes in de pan.
Laat de kastanjes in ongeveer 20 min. op een niet te hoog vuur poffen.
Schep ze ontertussen een keer om.

Gekookte kastanjes

Ingrediënten:

  • 250 gram tamme kastanjes
Bereiden:
Breng een pan met water aan de kook. Kook hierin de kastanjes zo’n 10-15 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de grootte en de schil van de kastanjes. Indien ze nog niet goed te pellen zijn, kook je ze nog wat langer. Als het velletje nog niet goed loslaat, dan kook je de kastanjes nog wat langer.

Kastanjegoulash

Ingrediënten:

  • 250 gram tamme kastanjes
  • 150 gram spek
  • 125 gram paprika
  • 0,5 ui
  • 125 gram champignons
  • 0,25 liter bouillon
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 - 2 eetlepels gezoete room
Bereiding:
De tamme kastanjes even in kokend water leggen om de schil los te maken. Kastanjes pellen en klein snijden. Het spek in dobbelsteentjes snijden en uitbakken. Ui en paprika klein snijden en in het spekvet smoren. De schoongemaakte champignons (grote halveren) toevoegeri, bouillon over gieten en in ongeveer 20 minuten gaar laten worden. Met kruiden op smaak afmaken. Roer op het laatste moment de room door de kastanjegoulash en last het nu niet meer aan de kook komen.

Meel

Ingrediënten:

  • kastanjes
Meel is vaak een tot poeder gemalen graansoort. Meel kan echter ook uit bepaalde plantendelen worden verkregen.

Bereiding:
Van sommige planten kan van de vruchten meel worden gemaakt. De kastanjes worden tot een moes gestampt of in water geweekt worden en daarna met een stok of steen worden fijngedrukt om het zetmeel vrij te laten komen. Verwijder daarna de vezels, laat het zetmeel bezinken en giet het water af.
Meel kan ook uit kastanjes gemaakt worden door het te drogen en te vermalen. Het kan dan worden verwerkt tot o.a. koeken en brood.

Daarnaast bieden bepaalde vruchten ook de mogelijkheid om meel te verkrijgen. Naast de bekende graansoorten als gerst, rogge en tarwe zijn er ook andere planten waar meel van kan worden gemaakt:
  • Zaad van grassen als Beemdgras, Kweek, Struisgras en Zwenkgras
  • Pitrus:  zaad
  • Zuring: zaad
  • Speerdistel: gekookte wortels
  • Lidsodde: stuifmeel en wortels
  • Zomereik: zaden (schil en vlies verwijderen)
  • Tamme kastanje: zaad