Speenkruid

   

Gebruik algemeen

De bladeren van gewoon speenkruid bevatten veel vitamine C. Vroeger werd de plant dan ook gebruikt tegen scheurbuik. Ze werd ook veel verwerkt in salades.
De jonge bladeren kunnen verwerkt worden in soepen, salades, groene saus. De knolletjes kunnen rauw of geblancheerd worden. Ook kun je de kleine knollen kort frituren. De bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd.

Let op: jonge blaadjes alleen voor de bloei verzamelen. Tijdens de bloei ontstaan gifstoffen.

Speenkruid-aardappelsalade

Ingrediënten:

Voor de salade:
  • 1kg geschrapte aardappels
  • 1 flinke fijngesnipperde rode ui
  • 150g gehakte speenkruidblaadjes

Voor de dressing:
  • 3 eetl rode wijnazijn red wine vinegar
  • 2 eetlepels fijngesnipperde verse peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte diverse kruiden naar smaak
  • zout en peper naar smaak
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
Bereiding:

Meng de groentes en maak de dressing aan.