Smeerwortel
Gebakken SmeerwortelIngrediënten:
|
Bereiding: Maak een pannenkoekbeslag dat wat dikker is dan normaal. Wentel de bladeren van de smeerwortel hierin. In heet vet 2 - 3 minuten bakken. Heerlijk met compote van rode bessen. |
Gestoofde SmeerwortelIngrediënten:
|
Bereiding: Kook de gewassen bladeren in het water met zout in 10 minuten gaar. Doe ze in een vergiet om uitte lekken en vang het kooknat op. Laat de boter in een pan smelten en fruit er de uien in. Voeg het meel toe. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt. Laat het lichtbruin worden. Voeg een blaadje laurier toe, samen met 1 deciliter kooknat. Blijf roeren tot de saus dik is. Breng hem op smaak met zout en peper. Voeg nu de uitgelekte, iets fijngehakte, smeerwortel toe. Roer alles even door elkaar. Laat de groente nog 5 minuten meestoven. Verwijder voor het serveren de laurier en roer de peterselie door de gestoofde groente. |
Smeerwortel als aspergeIngrediënten:
|
Bereiding: Kook de jonge wortels in ruim kokend water. Wanneer ze heel mals zijn, kun je ze serveren met een klontje boter. Ze smaken dan als asperges. |
Smeerwortel bloemenIngrediënten:
|
Toepassing: De bloemen van Smeerwortel bevatten veel nectar. Je kunt ze uitzuigen, maar ook als een zoet aspect toevoegen aan een salade. |