Sleedoorn
SleedoornsapIngrediënten:
|
Bereiding: De sleedoornbessen schoonmaken, wassen en laten uitlekken. Een liter water aan de kook brengen, bessen erin en net zolang koken tot al het sap uit de bessen is. Moes door een doek persen. Het sap met de suiker opkoken. Is de suiker helemaal opgelost, den het sleedoornsap in schone flessen gieten en goed afsluiten met een kurk. |
Sleedoornsap 2Ingrediënten:
|
Pluk bessen van de sleedoorn en doe ze 3 dagen in de diepvries, hiermee maak je de enigszins giftige stof die in de bes aanwezig is ongedaan. Laat de bessen in weinig water geheel gaar laten koken. Stamp de hete massa door elkaar zodat de vruchten allemaal kapot gaan, gebruik geen blender want dan maak je ook de pitten kapot en dat geeft een vreemde smaak aan de te maken siroop. Laat het geheel dan in een stuk oud laken uitlekken. Neem hiervoor de tijd, bijvoorbeeld de hele nacht. Meet de ontstane saphoeveelheid af en zet het geheel in een grote pan weer op het vuur. Voeg als het kookt net zoveel suiker toe als er liters sap zijn. Goed door laten koken. Af laten koelen en de volgende dag een bodempje in een steelpan opnieuw aan de kook brengen, laat hierin 10 gram per liter sap aan citroenzuur oplossen. Roer dat door de koude siroop en je kunt de siroop bottelen. |
Sleedoorn-appeljamIngrediënten:
|
Bereiding: De sleedoornvruchten eerst invriezen. Leg ze bevroren in heet water en lat ze een nacht weken. Giet ze af. Rasp 500 gr. appels (het liefst een zurige appel zoals goudreinet) en doe de rasp bij de sleedoornvruchten. Breng de massa aan de kook en laat enkele tellen borrelend doorkoken. Voeg 2 kg. gewone suiker toe en laat het nog enkele tellen doorkoken. Als je wilt kan je het nog wat inkoken. |
SleedoornjamIngrediënten:
|
Bereiding: Als het nog niet gevroren heeft, leg dan de sleedoornbessen één nacht in de vriezer leggen. Breng citroen en fruit met 0,75 liter water aan de kook. Laat het op een zacht vuur doorpruttelen tot de sleedoornpruimen zacht zijn. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het geheel te droog wordt. De pitten in de sleedoornpruimen bevatten ook veel pectine, en de massa zal al een klein beetje dikker worden. Stort de massa in een ouderwetse draaizeef en druk zoveel mogelijk van het vruchtvlees hierdoor. Roer de marmello door de suiker en doe dit met het vruchtvlees in de pan. Breng het geheel weer aan de kook. Ongeveer 1 minuut laten doorkoken. Daarna goed schoongemaakte en gesteliriseerde glazen potten zo vol mogelijk vullen en een tijdje op de kop weg zetten. |
Baskische SleedoornlikeurIngrediënten:
|
Bereiding: Alle vaste elementen in een neteldoek in de jenever ongeveer 6 weken laten trekken.Overhevelen in een schone fles, enkel de sleedoorn in de likeur laten. |