Hondsroos en andere wilde rozen zoals Egelantier en Rimpelroos

   

Gebruik algemeen

Bloem:
De bloemen zijn te grbeuiken voor garnering en geurige siroop.

Vrucht:
De vrucht (rozenbottel) is behoorlijk zuur van smaak en wordt daarom niet veel rauw gegeten. Door ze ongeveer tien minuten te koken, worden ze zoeter en ook als de nachtvorst eroverheen is gegaan, wordt de rozenbottel wat zoeter van smaak. De pitjes smaken vrij bitter en worden er daarom meestal uitgehaald. Dit gaat makkelijker als de rozenbottels even gekookt worden. Uit de pitjes wordt wel olie geperst. 
Rozenbottels worden vaak tot jam of siroop verwerkt. Als de vruchten gedroogd worden, zijn ze ongeveer een jaar houdbaar en kan er bijvoorbeeld thee van gezet worden.

Rozenbotteljam

Ingrediënten:

  • 1 kilogram rozenbottel-vruchtvlees
  • 1 kilogram suiker
  • 60 gram gember
Bereiding:
Bij het ontpitten van de rozenbottels moet je handschoenen aantrekken vanwege de jeuk, die de pitten veroorzaken! Het schoongemaakte en ontpitte rozenbottel-vruchtvlees kook je zachtjes en zeeft het daarna. In een andere pan kook je suiker en water, waarbij je steeds het schuim eraf schept, tot het een heldere siroop is. Het vruchtvlees erbij doen en laten inkoken tot de jam dik wordt. Gember fijnhakken en er door mengen. De rozenbotteljam warm in glazen potten doen en goed afsluiten met een schroefdeksel.

Marmelade van Rozenbottel

Ingrediënten:

  • 1½ kg rozenbottels
  • ½ liter water
  • sap van 1 citroen
  • 500 g suiker
  • 2-3 theelepels pectine
Bereiding:
Verwijder de resten van de bloem en de steeltjes en spoel de rozenbottels af.
Snij de rozenbottls in tweeën en verwijder de harde kern met een theelepeltje en snijdt de bottels in kleine stukjes. Kook ze met water en citroen voor ongeveer een kwartiertje. Voeg het merendeel van de suiker toe en kook voor nog eens tien minuten. Mix de pectine en de rest van de suiker en strooi het over de pan.
Laat het nog twee minuten koken.
Giet de jam in gesteraliseerde glazen potten.

Rozenbottelmoes

Ingrediënten:

  • 400 gram rozenbottels
  • 75 gram suiker
  • 3 - 4 eetlepels citroensap
  • 1 klein kaneelstokje
Bereiding:
De rozenbottels schoonmaken, steeltjes eraf halen, in vieren snijden en ontpitten (handschoenen aan, zie rozenbotteljam). Daarna goed wassen. Kook de bottels samen met de overige ingrediënten en wat water op een laag pitje tot ze zacht zijn. Zeven en nog eens kort opkoken. Wordt de rozenbottelmoes te dik, voeg dan nag een beetje water toe.

Rozenbottelsoep met dobbelsteentjes brood

Ingrediënten:

  • 150 gram rozenbottels
  • 1 eetlepel bloem
  • 25 gram boter
  • 1 appel
  • 20 gram suiker
  • brood
  • zout, citroensap


Bereiding:
Rozenbottels schoonmaken, wassen, afdrogen en doorsnijden, pitjes en steeltjes verwijderen (handschoenen aan, zie rozenbotteljam). Nog eens wassen en drogen. Appel in stukjes snijden. Kook de rozenbottels en de stukjes appel in circa 0,5 liter water gaar en wrijf het dan door een zeef. Maak van de bloem en de boter een lichte saus met wat water. Roer er de rozenbottelsoep door en breng het geheel aan de kook. Met zout en citroen sap op smaak brengen. Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak die aan alle kanten bruin in vet of boter. Vlak voor het opdienen het gebakken brood in de rozenbottelsoep doen.

Rozenbottelsoep 2

Ingrediënten:

  • 375 gr rozebottels (3/4 liter)
  • 1½ liter water
  • 60 g suiker
  • 3 eetlepels maìzena
  • eventueel een beetje citroensap
Bereiding:
Verwijder de resten van de bloem en de steeltjes en spoel de rozenbottels af.
Snij de rozenbottls in tweeën en verwijder de harde kern met een theelepeltje.
Zet de schone bottels in een pannetjes met 1½ liter water op het vuurr. Laat de soep ongeveer 30 minuten koken. .
Pureer de bottels met het water.
Proef de soep en voeg naar smaak suiker en citroensap toe. Bind de soep met een papje van maìzena. Laat vervolgens de soep nog 1 minuutje koken.

Rozenbottelsmoothie met peer

Ingrediënten:

  • 200 gr zachte, rijpe rozenbottels
  • 2/3 peer
Bereiding:
Gebruik hiervoor alleen de zachte bottels. Ze moeten er nog wel goed uitzien, let erop dat ze niet al aan het rotten zijn.
Maak de bottels schoon en haal de pitjes aan de binnenkant eruit. Je kunt dit doen door de zachte bottels met de bolle kant van een lepel fijnwrijven door een fijne metalen zeef. Schraap steeds de puree aan de onderkant weg en doe deze in een blender of staafmixerbeker. Mix de peer met de rozenbottelpuree en naar wens wat water, en eventueel wat honing tot een mooie gladde vloeibare smoothie.

Rozenlimonade

Ingrediënten:

  • 200 g rozenblaadjes
  • 1 liter water
  • 150 gr suiker
  • spa van 1 citroen
Bereiding:
Pluk de rozenblaadjes en laat ze in een liter koud (!) water zacht worden. Verwarm vervolgens het water tot het kookpunt.
Zeef de blaadjes uit het water.
Voeg citroensap en maak op smaak met suiker en een beetje kaneel.

Gesuikerde rozenblaadjes

Ingrediënten:

  • rozenblaadjes
  • eiwit
  • suiker

Klop een eiwit op tot zeer luchtig, maar niet stijf. Strijk met een fijn penseel het eiwit over het hele blad, ook de achterkant.
Doop het blad vervolgens vlug in een bergje suiker en schud het teveel aan suiker er af. Soms is het gemakkelijker om de suiker met de vingers over het blaadje te strooien, dat moet u zelf even uitproberen. Leg het gesuikerde blad op een draadrooster en zet op een warme, droge plek tot het blad hard en krokant is geworden en de suiker volledig droog is.
Voor bessen volgt u dezelfde werkwijze, bes per bes of in mini-trosjes.
Versuikeren kan u doen met de blaadjes van alle eetbare bloemen en ook met kruiden. Muntblaadjes bv lenen zich hier erg goed voor.