Riet

   

Gebruik algemeen

De wortel van het riet waar het ons in deze tijd van het jaar om gaat bevat veel zetmeel maar ook vitamine C, caroteen en suikers en kan dan ook op meerdere manieren worden gebruikt.
Allereerst kunnen de wortels worden geschild en vervolgens als groente worden gekookt.
De bovengrondse scheuten en de jonge wortelstok kunnen rauw gegeten worden. Maar we kunnen de wortel ook drogen, en vervolgens malen en fijn stampen, op die manier kunnen we meel maken waarvan brood gebakken kan worden. De jonge scheuten zijn daarom een welkome vitaminebron.
De scheuten kunnen gekookt worden en worden toegevoegd aan soepen, salades en purees.
Je kunt ook nog koffie maken van de wortel van het riet door deze te drogen en vervolgens te roosteren en daarna te vermalen.
Je kunt ook een gat in de groene stengel prikken er zal een eetbare suikerachtige gom uit komen.

Rietwortelsalade

Ingrediënten:

  • 300 gram rietwortels
  • 60 gram radijs
  • 40 gram zure room
  • zout naar smaak
Bereiding: Was de wortels en kook ze in gezouten water. Snijdt ze in stukken van 2 cm. Voeg de radijs toe en drapeer met de zure room.