Perzikkruid

   

Gebruik algemeen

Perzikkruid is eetbaar. Je kunt de bladeren als groente gebruiken in een groentenschotel.
Zoals bij de meeste wilde planten zijn de jonge blaadjes rauw eetbaar en moet je de oudere bladeren koken als spinazie.

Pizzadeeg met Perzikkruid

Ingrediënten:

  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 4 flinke handen spinazie/perzikkruid
  • 2 rondjes geitenkaas
  • 1 pakje slagroom
  • 1 gesnipperde ui
  • 6 kleine trostomaatjes
  • basilicum en bieslook
  • salade van rucola, appel, komkommer, zilveruitjes naar smaak
  • zaadjes van witte krodde en herderstasje
  • olie
  • zout
Was de Perzikkruid goed. Zand in je eten is namelijk niet lekker. Laat het bladerdeeg ontdooien en maak er rechthoekige vormen met een dubbele rand van. Fruit vervolgens je gesnipperde ui even aan in een beetje olie. Voeg een scheut slagroom toe en laat even doorpruttelen. Snijd ondertussen je spinazie/perzikkruid wat kleiner, zodat je dit vervolgens kunt laten slinken bij je ui/slagroom mengsel. Laat nu ook de geitenkaas erdoorheen smelten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul voorzichtig de bladerdeeg rechthoeken met de spinazie/geitenkaas. Let wel op dat je niet te veel vocht mee schept, daar wordt je bladerdeeg zompig van namelijk, en dat is natuurlijk niet zo lekker. Bak je ‘pizza’s’ in 30 minuten goudbruin en gaar.
Bij de saus die je overhoudt, voeg je de rest van het pakje slagroom en stop je de tomaatjes. Dit breng je samen met de basilicum en bieslook (beiden gesnipperd) aan de kook. Voeg zout en peper toe en wacht tot je tomaten barsten, dan zijn ze goed. De geroosterde zaadjes zijn super makkelijk te maken. Zorg dat je de zaadjes goed schoonmaakt (dus verwijder ook alle steeltjes) en bak ze dan in een dun laagje olie totdat ze omhoog springen. Ze worden dan heel krokant, bijna chips-achtig. Bestrooi met zout en gebruik ze om je salade te garneren. Of eet ze als chips, dat kan ook.