Pastinaak
Gebruik algemeen |
Pastinaken kunnen net als wortels rauw gegeten worden bijvoorbeeld geschaafd of julienne gesneden in koolsla of ander salades of even gestoofd. Je kunt ze ook net als met aardappels koken en er een puree van maken die het vooral in stamppotten erg goed doet. Je kunt ze frituren als chips of frietjes, of de gezondere versies daarvan in de oven maken. |
PastinaakpureeIngrediënten:
|
Bereiding: Schil de pastinaak. Snijd in lengterichting in vier kwarten. Verwijder de vezelige, houtige kern. Snijd de pastinaak in stukken van gelijke grootte. Kook in melk met een klein beetje water. Voeg eventueel wat boter toe. Als de pastinaak gaar is, met een schuimspaan uit de hete vloeistof scheppen. Doe de pastinaak in een blender of keukenmachine (staafmixer kan ook) en pureer. Voeg kookvocht toe en pureer tussentijds tot de gewenste dikte is bereikt en een gladde massa is ontstaan (eventueel nog zeven). Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Houd warm tot gebruik. Of laat afkoelen en warm op bij gebruik. |
Cremesoep van PastinaakIngrediënten:
|
Bereiding: Schil de pastinaak en snij fijn. Kook het gaar in de kippenbouillon en pureer het. Voeg de room toe en breng op smaak met peper (eventueel nog wat zout). |
Gepaneerde, gebakken PastinaakIngrediënten:
|
Bereiding Breng een pan water aan de kook. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in dunne plakken van gelijke dikte. Kook de plakken 10 minuten. Laat de plakken uitlekken. Haal ze door de olijfolie en daarna door bloem met peper en zout. Zet een koekenpan op met flink wat olijfolie. Bak de gepaneerde plakken pastinaak als de olijfolie op temperatuur is. De pastinaak is goed als ze mooi goudbruin zijn. Serveer ze als snack of als bijgerecht. Eet smakelijk! |
Pastinaak-aardappelröstiIngrediënten:
|
Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil en rasp de pastinaak en de aardappels met een grove rasp. Klop 1 ei, voeg peper en zout toe en roer de geraspte aardappel en pastinaak erdoor. Zet een pan op het vuur die ook in de oven kan (dus geen plastic handvat). Voeg een scheut olie toe en leg er 4 poffers in van ongeveer 10 cm doorsnede. Bak ze tot ze aan de onderkant bruin zijn. Zet ze dan met pan en al in de oven en bak ze tot ze aan de bovenkant mooi goudbruin zijn. Zodra de rösti begint te kleuren zet je een koekenpan op het vuur. Giet er een scheutje olie in en bak er 2 spiegeleieren in. Bak ze niet te gaar want de dooier moet dun blijven! |
Pastinaak-chipsIngrediënten:
|
Bereiding: Pastinaak schoonmaken. In schijfjes snijden. Door olijfolie (eventueel met wat zout) halen. 20-25 minuten op de bakplaat in een oven van 160 graden. Uitlekken op keukenpapier. Afkoelen. Klaar. |
PastinaakgnocchiIngrediënten:
|
Kook de aardappels ongeveer 20 minuten in de schil. Schil de pastinaken, snijd ze in stukjes en stoom ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Als de aardappels een beetje afgekoeld zijn trek je de schil eraf. Druk de pastinaak en de aardappel door een fijne zeef tot een mooie puree. Breng op smaak met peper en zout en roer de Parmezaanse kaas erdoor. Zeef het bloem erdoor en kneed het geheel tot een deeg dat niet meer kleeft. Bestuif een aanrechtblad met bloem en maak rolletjes deeg. Druk met een vork een mooi patroon in de rollen. Snijd nu van de rolletjes stukjes in gelijke grootte. Breng een flinke pan water aan de kook en kook de gnocchi tot ze boven komt drijven. Dit duurt maar 2 minuten. Smelt de boter en haal daar de gnocchi nog even door. Leg de gnocchi op de borden en bestrooi met gesneden bieslook. |
Hartige pannenkoek met PastinaakIngrediënten:
|
Bereiding: Smelt de helft van de boter, splits de eieren. Klop in een kom de dooiers los met karnemelk, voeg al kloppend het zelfrijzend bakmeel, snufje zout en gesmolten boter toe. Klop de eiwit stijf en voeg dit luchtig toe aan beslag. Verhit de boter in de pan, doe er een juslepel beslag in en bak deze tot de bovenkant bubbelt en de onderkant bruin is. Omdraaien en bak deze kant ook bruin. Doe dit tot het beslag op is en houdt ondertussen de rest warm tussen 2 borden in. Schil en rasp ondertussen de pastinaak en meng het met crème fraîche of mascarpone. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Verdeel de pancakes over 2 borden en schep het pastinaak mengsel erboven op. Eet smakelijk! |