Oost-Indische kers
Oost-Indische kers heeft een smaak die sterk lijkt op die van waterkers en sterrenkers.
Gevulde bloemen van Oost-Indische kersIngrediënten:
|
Eetbare bloemen maken van je bord een feestje, door hun felle kleuren en mooie vormen. Grote bloemen, zoals de bloemen van Oost Indische kers, Grote teunisbloem en Haagwinde, zijn heel geschikt om te vullen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een wilde kruiden-roomkaas , een mengsel van dadels met gorgonzola en walnoten of, zoals in dit recept, een notenspread. Bereiding: Laat de cashewnoten 1 nacht weken in water. Giet het weekwater af en pureer de cashewnoten samen met de tomaat, het citroensap en de hondsdraf. Gebruik hiervoor een staafmixer of een blender. Breng op smaak met zout en peper. Pluk de bloemen kort voor gebruik, ze verwelken snel. Controleer ze op beestjes en haal de stampers uit de stokroos bloemen. Vul elke bloem voorzichtig met een koffielepel notenspread en vouw ze iets dicht. Lekker in combinatie met plakjes komkommer. |
Gevulde bloemen van Oost-Indische kers 2Ingrediënten:
|
Bereiding: Maak een mengsel van de Mon Chou me de slagroom, de mayonaise, op smaak gebracht met het sap van de halve citroen, de zeer fijngesneden ui, peper, zout en het eveneens zeer fijngesneden blad van de Oost-Indische kers. Vul de bloemen vlak voor het serveren, zonder ze te beschadigen, met dit mengsel en serveer ze als voorgerecht op een bord met verse blaadjes Oost-Indische kers en je hebt een voorgerecht wat er prachtig uitziet. |
Kappertjes van Oost-Indische kersIngrediënten:
|
Pluk je de zaden jong dan kun je ze gebruiken om op azijn te zetten voor wat ook wel genoemd wordt: "armenluiskappertjes". Pluk de zaden liefst nog zo jong en vers mogelijk. Om de zoveel tijd een paar of in één keer een hele hoop, dat kan alletwee. Was ze goed schoon en laat ze even uitlekken. Bereiding: Zet ik ze een paar dagen (1-3 dagen) op zoutig water. Daarvan worden ze wat milder. Op 150 ml water schep ik 2-3 afgestreken eetlepels zout. Deze stap hoeft niet als je ze wat scherper wil houden. Maak het azijnmengsel van de wijnazijn, suiker en voeg naar smaak een laurierblaadje en wat peperkorreltjes toe. Maar je kunt ook een van de volgende ingrediënten erbij doen: venkelzaad, dillezaad, korianderzaad, knoflook, heet pepertje, tijm, rozemarijn, dragon, citroenschijfje. Hou het simpel is de tip. Verwarm de azijn met de suiker en kruiden op een zacht pitje en laat het een minuutje zachtjes borrelen. Spoel intussen je zaden even goed af onder de kraan (vanwege het zoute water) en dep ze zoveel mogelijk droog. Doe de zaden in een gesteriliseerd potje en giet de warme azijn (inclusief kruiden) erover. Let erop dat de zaden helemaal onder staan. Deksel erop en een paar weken laten intrekken voor je het gaat eten. (Hoe langer het staat hoe lekkerder het wordt maar je kunt het ook al na een paar dagen trekken eten) Bewaar het potje gewoon in de koelkast. |
Oost-Indische kers soepIngrediënten:
|
Bereiding: Snij de aardappel aan blokjes. Snij de knolselderij, prei, ui en knoflook. Zet het op met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat het zachtjes aan de kook komen. Doe dan de zaden en de kokosmelk er bij. Nog even doorwarmen. Dan opdienen en enkele bloemen er opleggen. Eventueel voorgesneden. |
Oost-Indische kers soepIngrediënten:
|
Voorbereiding:
Snij de kipfilet in blokjes en kruid deze met peper, paprika, knoflook, oregano en zout. De Oost-Indische kers wassen en grote bladeren doormidden snijden. Kook de aardappelstukjes (krieltjes) in schil, in zout en laat afkoelen. Komkommer in dunne schijfjes. Was en halveer grote aardbeien. Rooster de sesamzaadjes. Maak de dressing: meng alle dressing-ingrediënten tot een homogeen geheel. Bereiding: Bak de stukjes kipfilet bruin. Meng de afgekoelde aardappel met de kip, komkommer en als laatste voorzichtig met de tuinkers (blad). Schep de dressing erdoor en garneer met de indische kers bloemen en de aardbeien. Strooi er als laatste de geroosterde sesamzaadjes over. |