Okkernoot (Walnoot)
Gebruik algemeen |
Walnoten zijn erg lekker en worden in allerlei heerlijke gerechten toegepast en verwerkt. Om te beginnen zijn ze heerlijk om los te etenm, even kraken met de notenkraker en smullen maar. Daarnaast kunnen walnoten worden gemalen tot notenpasta, als pasta worden ze onder andere gebruikt in notentaart, notenijs, etc. Ook worden walnoten gebruikt om heerlijke notenolie van te maken. Ook de walnotenschillen worden vermalen veel gebruikt, niet om te eten, maar als polijst- of isolatiemiddel. Walnoten zitten vol met verschillende voedingsstoffen zoals anti-oxydanten en meervoudig onverzadigde vetten. Dat maakt de noot erg gezond, voor vegetariërs kunnen walnoten onder andere worden gebruilt als vleesverangers. Het is erg fijn dat zo'n lekker product ook nog heel gezond is! |
Walnoten in zoetzuurIngrediënten:
|
Bereiding: Met een scherpe vork rondom gaatjes prikken in de walnoten, net door de groene bast, ongeveer een halve cm. Let ook hierbij op dat je handen (en kleding!) niet vies worden van het vocht. Doe de walnoten in een emmer, vul met water tot ze net onder staan en voeg het zout toe. Laat dat een week staan. Ververs het op dezelfde wijze en laat het nog een week staan. Haal de noten nu uit de pekel en leg ze naast elkaar op een droge plek in de open lucht. Ze zullen dan in een paar dagen pikzwart worden. Breng 1,75 liter gewone (goedkope) balsamico aan de kook samen met rietsuiker, water, peperkorrels, kruidnagels en kaneelstokje. Laat een kwartier tegen de kook aan trekken en zeef dan de vloeistof. Breng opnieuw aan de kook met twee eetlepels geraspte verse gember. Proef en voeg naar smaak nog suiker of kruiden toe. Voeg de noten toe en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuten net aan de kook pruttelen. Doe de hete noten in gesteriliseerde potten en giet de azijn er gloeiend heet over heen. Sluit de potten af met de deksels en laat een 30 minuten bij 95 graden C in de oven verwarmen. Laat in de oven afkoelen. De potten hebben zich nu vastgezogen aan de deksels en zijn zeer lang houdbaar. Laat liefst een maand rijpen voor je de potten opent. Lekker om in wildstoofpotten te doen, bij oude kaas of koud vlees, en staat ook leuk (tevens lekker) bij geprakte aardappelen. |
WalnotenketchupIngrediënten:
|
Bereiding: Zet de groene walnoten 1½ week in zout water. Maak de walnoten fijn (met vijzel of keukenmachine). Meng het met de balsamicoazijn en de rijstazijn. Laat het een week staan. Roer een paar keer door. Doe het mengsel in een neteldoek en zeef het geheel daar doorheen. Voeg de kruidnagels, foelie, laurier, peperkorrels en knoflook toe. Kook het geheel 20 minuten, zeef de kruiden er uit en doe het dan gloeiend heet in schone flessen en sluit goed af. Over het algemeen denkt men bij ketchup aan een wat dikkere brei, met name in combinatie met tomaat. Dat is dit dus niet. Je moet het meer zien als een soort worcestershiresauce (maar dan met andere ingrediënten). Gebruik het als zodanig in recepten. |
Walnotenketchup met MierikswortelIngrediënten:
|
Bereiding: Zie boven, echter vervang de kruiderij door de mierikswortel, pimentkorrels en peperkorrels. |
Geconfijte groene walnotenIngrediënten:
|
Bereiding: Maak ondertussen een siroop met de andere ingrediënten die je een half uur zachtjes laat trekken. Zeef de siroop en breng weer aan de kook. Giet de siroop kokend over de weckpotten en sluit ze. Laat ze 30 minuten in de oven bij 90 á 95 graden steriel worden. Laat minstens een maand rijpen voor je ze gebruikt. |