Moerasspirea
Gebruik algemeen |
Niet alleen de bloemen, maar ook de groene delen van Moerasspirea hebben een lekkere geur. Delen van de plant worden gebruikt in likeuren, wijn, bier en azijn. De bloemen kunnen worden meegekookt in jam of gebruikte worden in groene salades. Bosjes gedroogde Moerasspirea kunnen worden opgehangen in huis en houden dan insecten op een afstand. |
Moerasspirea-olieIngrediënten:
|
Bereiding: Vul een schone pot met moerasspireabloemen, met zo min mogelijk steeltjes, en vul deze verder af met zonnebloem – of maisolie. Doe de pot, zonder deksel, in een oven van 30 graden C. Laat de hele nacht zo staan. Haal uit de oven en laat afkoelen. Doe er een deksel op en laat een week verder trekken in de vensterbank. Laat de olie iedere dag even luchten door de deksel even los te draaien. Zeef de bloemen er uit en druk alle olie er uit. Je hebt nu een fantastische aromatische amandelachtige olie voor dressings, in gebak of andere culinaire toepassingen. |
Yoghurt-citroenijs met honing en MoerasspireaIngrediënten:
|
Bereiding: Haal de bloempjes los van de takjes. Houd een paar bloempjes apart om mee te garneren. Laat de bloempjes vier uur trekken in de helft van de slagroom en zeef ze er daarna uit. Klop de rest van de slagroom stijf. Vermeng de yoghurt met de honing en citroenrasp en giet dit in een (liefst rechthoekige, enkele centimeters hoge) diepvriesdoos. Laat met het deksel op de doos 1 tot 1,5 uur opvriezen. Klop alles goed op en zet meteen terug in de vriezer. Herhaal dit nog twee keer. Schep de slagroom door het ijsmengsel. Doe het weer terug in het vriesvak en laat het in 30 tot 60 minuten helemaal bevriezen. Schep met een ijslepel bolletjes ijs in glazen schaaltjes en garneer met geschaafde amandelen en de apart gehouden bloemetjes. Schik een handjevol frambozen rondom de bolletjes ijs. |
Moerasspirea-theeIngrediënten:
|
Bereiding: Doe de Moerasspirea in een kopje en giet er kokend water op. |