Meidoorn

   

Gebruik algemeen

De hele jonge, lichtgroene malse blaadjes zijn rauw goed te eten, zo van de struik of in salades. De volwassen bladeren zijn te stug om rauw te eten, maar er kan wel thee van worden gezet of de bladeren kunnen gebruikt worden bij de bereiding van kruidenwijn.
De sterk geurende roomwitte bloesems van de meidoorn zijn te gebruiken als garnering van salades, nagerechten of drankjes. Ze kunnen ook als basis dienen voor sorbets, siroop of (mousserende) wijn. Gemengd met suiker, kunnen er andere gerechten mee worden gearomatiseerd. Begin april zijn ook de bloemknopjes als groenten te eten of in te maken op dezelfde manier als kappertjes.
De bessen rijpen al vanaf september, maar het beste is om ze te plukken na de eerste vorst, dit verbeterd de smaak. Meidoornbessen zijn eetbaar, maar je moet er wel wat van maken. Na de eerste vorst verbetert de smaak wat, maar de kans is wel groot dat de vogels de bessen dan al hebben opgegeten. Rauw zijn de bessen niet lekker, maar er is lekkere jam en siroop van te maken. Ze geven hun smaak en kleur goed af aan azijn en honing. Deze zijn, net als de jan en siroop aan allerlei gerechten toe te voegen, van gebak en nagerechten tot stoofschotels.