Marjolein

   

Gebruik algemeen

Marjolein heeft een uitgesproken kruidige smaak en kan goed gedroogd worden. Marjolein is geschikt voor stevige groentesoepen, pasta, vis, wild, rundvlees, kip, worstjes en gehaktbrood. Tomaten, courgettes, aardappelen en paprika passen goed bij het kruid. Marjolein wordt ook gebruikt in omeletten en in gerechten met kaas.
Een aftreksel kan gebruikt worden als aromatische thee. Het kan fijngehakt worden en gebruikt worden in salades of botersauzen. Je kunt gerechten een lichte marjoleinsmaak geven door enkele stengels van marjolein op de barbecuekooltjes te leggen.

Kruidenboter

Ingrediënten:

  • 250 gram redelijk zachte roomboter
  • 1 bosje fijngehakte marjolein
  • Zout en versgeperst knoflooksap naar smaak
Bereiding:

Doe de roomboter, oregano samen met wat zout en versgeperst knoflooksap, in een kom en roer het met de mixer door elkaar. Doe dit mengsel in een botervlootje of ander geschikt schaaltje.
Deze kruidenboter is in de koelkast ongeveer 3 weken lang houdbaar.

Tomaten met marjolein

Ingrediënten:

  • 4 grote tomaten
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel fijngehakte marjolein of 1,5 eetlepel gedroogde marjolein
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas.
  • Zwarte peper en een snufje zout
Bereiding:
Snijd de tomaten doormidden en leg ze in een ovenvaste schaal.
Roer de boter in een kommetje zacht en roer er de marjolein, de knoflook, de peper, het zout en de geraspte kaas door. Bestrijk de snijvlakken van de tomaten met het mengsel.
Grilleer de tomaten ongeveer 5 minuten onder de ovengrill tot de bovenkant begint te kleuren.

Marjolein-azijn

Ingrediënten:

  • marjolein
  • azijn
Gebruik een pot of fles met een wijde opening.
Kies een kruid en zorg ervoor dat het zo droog mogelijk is.
Doe het kruid in de pot en vul de pot met azijn.
Laat de pot ten minste 2 weken op een donkere plaats staan (sommige bronnen adviseren 1 of 2 maanden) en schud hem elke dag.
Zeef de vloeistof en doe deze in een schone fles.
De azijn moet vóór gebruik nog eens 2 weken staan
Marjoleinazijn is te gebruiken als dressing bij salades.