Marjolein
Gebruik algemeen |
Marjolein heeft een uitgesproken kruidige smaak en kan goed gedroogd worden. Marjolein is geschikt voor stevige groentesoepen, pasta, vis, wild, rundvlees, kip, worstjes en gehaktbrood. Tomaten, courgettes, aardappelen en paprika passen goed bij het kruid. Marjolein wordt ook gebruikt in omeletten en in gerechten met kaas. Een aftreksel kan gebruikt worden als aromatische thee. Het kan fijngehakt worden en gebruikt worden in salades of botersauzen. Je kunt gerechten een lichte marjoleinsmaak geven door enkele stengels van marjolein op de barbecuekooltjes te leggen. |
KruidenboterIngrediënten:
|
Bereiding: Doe de roomboter, oregano samen met wat zout en versgeperst knoflooksap, in een kom en roer het met de mixer door elkaar. Doe dit mengsel in een botervlootje of ander geschikt schaaltje. |
Tomaten met marjoleinIngrediënten:
|
Bereiding: Snijd de tomaten doormidden en leg ze in een ovenvaste schaal. Roer de boter in een kommetje zacht en roer er de marjolein, de knoflook, de peper, het zout en de geraspte kaas door. Bestrijk de snijvlakken van de tomaten met het mengsel. Grilleer de tomaten ongeveer 5 minuten onder de ovengrill tot de bovenkant begint te kleuren. |
Marjolein-azijnIngrediënten:
|
Gebruik een pot of fles met een wijde opening. Kies een kruid en zorg ervoor dat het zo droog mogelijk is. Doe het kruid in de pot en vul de pot met azijn. Laat de pot ten minste 2 weken op een donkere plaats staan (sommige bronnen adviseren 1 of 2 maanden) en schud hem elke dag. Zeef de vloeistof en doe deze in een schone fles. De azijn moet vóór gebruik nog eens 2 weken staan Marjoleinazijn is te gebruiken als dressing bij salades. |