Madeliefje

   

Madeliefjessoep

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel madeliefjes per persoon
  • meel
  • boter/vet
  • bouillon
  • ui, zout
Bereiding:

Wat meel aanbraden in vet en bouillon toevoegen. De schoongewassen madeliefjes fijnhakken en in de soep doen. Laat de madeliefjessoep enkele malen opkoken en voeg ui en zout naar smaak toe.

Madeliefjes met zuring

Ingrediënten:

  • Madeliefjebladeren
  • Veldzuringbladeren
  • meel
  • bouillon
  • zure room
Bereiding:
Evenveel blad van madeliefje en zuring wassen en smoren in boter. Wat meel erdoor roeren, bouillon toevoegen en binden met een beetje room.

Madeliefjes siroop

Ingrediënten:

  • Ongeveer 200 gr bloemen
  • 1/2 citroen
  • 35 g suiker
  • 3 koppen warm water
Bereiding:
Breng het water aan de kook. Giet het kokende water over de bloemen en de schijfjes citroen. Laat het geheel 24 uur staan en zeef het dan door een doek. Voeg suiker bij de vloeistof en laat dit inkoken tot een siroop.

Madeliefjesthee

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels blad en bloemen
  • 1/4 ltr water
Bereiding:
Neem 3 eetlepels bovengronds kruid van het madeliefje (blad en bloem) en overgiet dit met 1/4 liter heet water.
Even laten trekken en daarna zeven.

Kappertjes van Madeliefjes

Ingrediënten:

  • bloemknoppen
  • peperkorrels
  • azijn
Bereiding:

De bloemknoppen kun je inleggen als kappertjes. Pluk de gesloten bloemknoppen en doe die in een glazen potje. Stop er nog wat peperkorrels, mosterdzaad en een laurierblaadje bij, een schepje suiker misschien. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat je pot omgekeerd afkoelen. Op die manier zuigt het schroefdeksel zich luchtdicht vast en kan je de potjes lang bewaren. Je kan deze madeliefknopjes gebruiken zoals je dat met kappertjes doet.

Fruitsalade met Madeliefjes

Ingrediënten:

  • 1 grapefruit
  • 2 bananen
  • 2 appels
  • 1 sinaasappel
  • 1 dl ananas, in blokjes gesneden
  • 1 peer
  • 2 eetlepels bloemen van Madeliefje
  • sap van 1 citroen
  • 4 dl slagroom (geklopt en gezoet)
Bereiding:
Snijdt al het fruit in kleine stukjes.
Mix ze met de Madeliefjes en doe ze door de slagroom, op smaak maken met citroensap.

Madeliefjes als garnering

Ingrediënten:

  • bloemen
Met de bloemen kun je een salade versieren, of een taartje mooi maken. Of je versiert de soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi.