Madeliefje
MadeliefjessoepIngrediënten:
|
Bereiding: Wat meel aanbraden in vet en bouillon toevoegen. De schoongewassen madeliefjes fijnhakken en in de soep doen. Laat de madeliefjessoep enkele malen opkoken en voeg ui en zout naar smaak toe. |
Madeliefjes met zuringIngrediënten:
|
Bereiding: Evenveel blad van madeliefje en zuring wassen en smoren in boter. Wat meel erdoor roeren, bouillon toevoegen en binden met een beetje room. |
Madeliefjes siroopIngrediënten:
|
Bereiding: Breng het water aan de kook. Giet het kokende water over de bloemen en de schijfjes citroen. Laat het geheel 24 uur staan en zeef het dan door een doek. Voeg suiker bij de vloeistof en laat dit inkoken tot een siroop. |
MadeliefjestheeIngrediënten:
|
Bereiding: Neem 3 eetlepels bovengronds kruid van het madeliefje (blad en bloem) en overgiet dit met 1/4 liter heet water. Even laten trekken en daarna zeven. |
Kappertjes van MadeliefjesIngrediënten:
|
Bereiding: De bloemknoppen kun je inleggen als kappertjes. Pluk de gesloten bloemknoppen en doe die in een glazen potje. Stop er nog wat peperkorrels, mosterdzaad en een laurierblaadje bij, een schepje suiker misschien. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat je pot omgekeerd afkoelen. Op die manier zuigt het schroefdeksel zich luchtdicht vast en kan je de potjes lang bewaren. Je kan deze madeliefknopjes gebruiken zoals je dat met kappertjes doet. |
Fruitsalade met MadeliefjesIngrediënten:
|
Bereiding: Snijdt al het fruit in kleine stukjes. Mix ze met de Madeliefjes en doe ze door de slagroom, op smaak maken met citroensap. |
Madeliefjes als garneringIngrediënten:
|
Met de bloemen kun je een salade versieren, of een taartje mooi maken. Of je versiert de soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi. |