Maarts viooltje en andere viooltjes
Viooltjes-ijsIngrediënten:
|
Bereiding: Klop de eidooiers lobbig met 100 gram suiker in een schaal op een heet waterbad. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout. Meng nu alles voorzichtig door elkaar met de viooltjes siroop en zet dit in de vriezer of giet het in een ijsmachine. Laat het beslag nu mooi bevriezen. Serveer het op viooltjes schuim. |
Viooltjes-schuimIngrediënten:
|
Bereiding: Klop het eiwit stijf en voeg de suiker toe. Rasp er de citroen over en klop dit weer goed door. Roer er nu de viooltjes door. Vet een bakblik in en bekleed dit weer met bakpapier. Leg er met een lepel mooie rondjes op van het deeg. Laat dit nu drogen in de oven in ongeveer 4 uur op 50 graden. Leg een lepel tussen de deur zodat deze niet helemaal afsluit. Het vocht kan nu mooi ontsnappen. |
ViooltjeslimonadeIngrediënten:
|
Bereiding: Overgiet de gewassen viooltjes met kokend water, ongeveer 3 deciliter. Laat dit een nacht staan. Pers een kleine citroen uit. Zeef de viooltjes door en dun doekje en knijp dit goed uit. Meet het vocht af wat uit de gezeefde viooltjes komt en vermeng dit met evenveel suiker als vocht. Doe dit in een pan en verwarm het vocht, totdat de suiker is opgelost. De vloeistof is nu nog blauw-paars. Doe er dan het citroensap bij en dan verkleurt ook meteen de vloeistof. Aanmaken met water, bubbelwater maar ook lekker in wat witte wijn. |
Gesuikerde viooltjesIngrediënten:
|
Bereiding: Klop een eiwit op tot zeer luchtig, maar niet stijf. Strijk met een fijn penseel het eiwit over het hele blad, ook de achterkant. Doop het blad vervolgens vlug in een bergje suiker en schud het teveel aan suiker er af. Soms is het gemakkelijker om de suiker met de vingers over het blaadje te strooien, dat moet u zelf even uitproberen. Leg het gesuikerde blad op een draadrooster en zet op een warme, droge plek tot het blad hard en krokant is geworden en de suiker volledig droog is. Voor bessen volgt u dezelfde werkwijze, bes per bes of in mini-trosjes. Versuikeren kan u doen met de blaadjes van alle eetbare bloemen en ook met kruiden. |
Aardappelsoep met viooltjesIngrediënten:
|
Bereiding: Laat de uien en de knoflook in de olie licht glazig worden. Voeg de aardappelblokjes toe en onder het roeren een kopje bouillion. Voeg de rest van de bouillion toe als de aardappels gaar zijn. Voeg het grootste deel van de bloemblaadjes toe en pureer de soep met een staadmixer. Voeg vlak voor het opdienen de creme fraiche toe, schep de soep in borden en garneer met viool-bloemblaadjes. |