Linde
Gebruik algemeen |
De boom kan als groente en kruid gebruikt worden. De binnenbast kan gebruikt worden en het hele jaar verzameld worden. De bladknoppen zijn te verzamelen in maart en de bloemen in juni en juli. Vóór de bloei smaken de bladeren rauw heerlijk mals in een salade. Later in het seizoen is het blad helaas wat taaier en minder lekker, maar dan kun je het blad als spinazie eten. Het jonge blad is als salade te eten. In lindebloesem zit veel honing, waardoor de linde vroeger gebruikt werd als suiker. Van de bloesem kan een lekkere lindebloesemthee gezet worden. |
LindebladsandwichIngrediënten:
|
Bereiding: Twee dunne sneetjes roggebrood bedruppelen met wat citroensap, besmeren met boter en beleggen met jonge, (gewassen) lindebladeren. Je kunt worst of kaas op deze lindebladsandwich leggen. |
LindebladsaladeIngrediënten:
|
Bereiden: Lindeblad aanmaken met bijvoorbeeld stukjes paprika, appel, gekookte bietjes, fetakaas, stukjes augurk en geroosterde zaden. Als maaltijdsalade nog een handje rozijnen of noten over de salade. |
Turkse lindebloesemtheeIngrediënten:
|
Bereiding: Doe de lindebloesem in een theepot en schenk er koud water bij (ongeveer een liter) tot de theepot gevuld is. Laat dit op middelhoog vuur rustig aan de kook komen.Laat de thee eenmaal aan de kook een half uurtje heel zachtjes doorkoken. Vervolgens kun je de thee gaan drinken. Hij is nu heel licht van kleur. Schenk niet meer dan de helft van de thee uit: vul de theepot weer verder aan met koud water, breng opnieuw aan de kook en laat de thee zo staan. |
LindebloesemtheeIngrediënten:
|
Bereiding: Lindebloesem wordt geoogst in juni-juli tijdens de bloei. Het verzamelen van bloemen mag alleen worden gedaan bij droog weer ‘s middags na een val van de dauw. Bij het verzamelen van de lindebloesem moet je dus niet alleen het verzamelen van de werkelijke bloesems, maar de hele bloeiwijze met de bijbehorende schutblad. Verse of gedroogde lindebloesem overgieten met kokend water, vijf minuten laten trekken en dan via een zeefje inschenken. Eventueel met een lepeltje honging. |
Lindebloesem-ijstheeIngrediënten:
|
Bereiding: Zet op de manier als hierboven beschreven kruidenthee. Los in een halve liter bijna komend water 150 gram honing of half honig en 40 gram rietsuiker op. Voeg hier het sap van 1 citroen bij. Laat alles afkoelen en voeg het samen in een fles. Zet de ijsthee weg in de koelkast. Wil je deze drank sneller koel hebben voeg dan wat ijsklontjes erbij, maar gebruik dan iets minder water. |