Wilde lijsterbes

   

Gebruik algemeen

Lijsterbessen op zichzelf smaken erg zuur en bitter, dus in recepten met lijsterbessen moet een soort zoetstof toegevoegd worden. Rauw kun je lijsterbessen beter niet eten in verband met licht giftige stoffen, die verdwijnen bij het verhitten en verwijderen van de zaden.
Lijsterbessenjam smaakt lekker (als je genoeg suiker toevoegd), maar smaakt beter in combinatie met andere vruchten. Wel kan er een lekkere saus van gemaakt worden, die vooral goed te combineren is met wild en lamsvlees.
Lijsterbessenazijn geeft een aparte, bittere smaak aan bijvoorbeeld salades. Ook schijnt lijsterbessenwijn en -likeur lekker te zijn.

Lijsterbessenjam

Ingrediënten:

  • 1 kilogram lijsterbessen
  • 2 deciliter water
  • 1 kilogram suiker(stroop)
  • 2 citroenen
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
Bereiding:
De goed gewassen lijsterbessen met het water opkoken. Zeven door een doek of fijne zeef. Het sap met evenveel suiker(stroop) mengen. Citroensap en gember toevoegen en samen koken tot een gelei ontstaat. De lijsterbessenjam in glazen potten doen en goed afsluiten met een schroefdeksel.

Lijsterbesthee

Ingrediënten:

  • gedroogde bloesem
Van de gedroogde bloesem kan thee worden gezet.

Lijsterbeskoekjes

Ingrediënten:

  • 2 dl lijsterbessen
  • 125 gr bloem
  • 225 g volkorenmeel
  • 1 dl slagroom
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 1 eetlepel suiker
Snij de lijsterbessen erg fijn en meng ze met de andere ingrediënten tot een deeg.
Rol het deeg dun uit en snijdt het in vierkantjes.
Bak de koekjes in een hete oven (ongeveer 225 graden) tot ze krokant zijn.

Volkoren-lijsterbes-brood

Ingrediënten:

  • ½ litre lijsterbessen
  • 2 winterwortels
  • 750 g roggemeel
  • ½ liter water (kookvocht van de wortels)
  • 50 gr gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel anijszaad

Snij de lijsterbessen in grove stukken. Snij de winterwortels in plakjes en kook deze tot ze zacht zijn.
Meng de gist met handwarm water en voeg het meel, zout en anijszaad toe. Kneed dit tot een deeg.
Voeg de lijsterbessen en wortel toe.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen.
Verdeel het deeg over twee ingevette bakblikken.
Laat de broden nogmaals een halfuurtje rijzen en bak de broden drie kwartier in een oven van 175 degrees.