Wilde lijsterbes
Gebruik algemeen |
Lijsterbessen op zichzelf smaken erg zuur en bitter, dus in recepten met lijsterbessen moet een soort zoetstof toegevoegd worden. Rauw kun je lijsterbessen beter niet eten in verband met licht giftige stoffen, die verdwijnen bij het verhitten en verwijderen van de zaden. |
LijsterbessenjamIngrediënten:
|
Bereiding: De goed gewassen lijsterbessen met het water opkoken. Zeven door een doek of fijne zeef. Het sap met evenveel suiker(stroop) mengen. Citroensap en gember toevoegen en samen koken tot een gelei ontstaat. De lijsterbessenjam in glazen potten doen en goed afsluiten met een schroefdeksel. |
LijsterbestheeIngrediënten:
|
Van de gedroogde bloesem kan thee worden gezet. |
LijsterbeskoekjesIngrediënten:
|
Snij de lijsterbessen erg fijn en meng ze met de andere ingrediënten tot een deeg. Rol het deeg dun uit en snijdt het in vierkantjes. Bak de koekjes in een hete oven (ongeveer 225 graden) tot ze krokant zijn. |
Volkoren-lijsterbes-broodIngrediënten:
|
Snij de lijsterbessen in grove stukken. Snij de winterwortels in plakjes en kook deze tot ze zacht zijn. Meng de gist met handwarm water en voeg het meel, zout en anijszaad toe. Kneed dit tot een deeg. Voeg de lijsterbessen en wortel toe. Laat het deeg op een warme plaats rijzen. Verdeel het deeg over twee ingevette bakblikken. Laat de broden nogmaals een halfuurtje rijzen en bak de broden drie kwartier in een oven van 175 degrees. |