Kweek

   

Meel

Ingrediënten:

  • grote hoeveelheid zaad  
Meel is vaak een tot poeder gemalen graansoort.

Bereiding:
Een eenvoudige manier om van granen meel te malen is door met een vrij ronde steen over een steen met een lichte uitholling te gaan waarop het graan. Een andere manier is om het tot meel fijn te stampen. Hiervoor kan een uitgeholde (hardhouten) boomstam worden gebruikt waar het graan in wordt gedaan endaarna met
stampers fijn gestapt.

Daarnaast bieden bepaalde vruchten ook de mogelijkheid om meel te verkrijgen. Naast de bekende graansoorten als gerst, rogge en tarwe zijn er ook andere planten waar meel van kan worden gemaakt:
  • Zaad van grassen als Beemdgras, Kweek, Struisgras en Zwenkgras
  • Pitrus:  zaad
  • Zuring: zaad
  • Speerdistel: gekookte wortels
  • Lidsodde: stuifmeel en wortels
  • Zomereik: zaden (schil en vlies verwijderen)
  • Tamme kastanje: zaad