Kortarige zeekraal

   

Gebruik algemeen

Een makkelijker groente dan zeekraal is nauwelijks denkbaar. De meest eenvoudige verwerkingen zijn rauw in/over een salade of roergebakken met een uitje als bijgerecht bij vlees of vis. 

Zeekraal salade

Ingrediënten:

  • zeekraal
  • citroensap
  • olijfolie
  • peper
Bereiding:
Zeekraal klaarmaken is erg gemakkelijk. Je kunt Zeekraal rauw eten, maar beter is om het even kort te koken of te roerbakken. Het eerste dat opvalt is de zoute smaak. Om het minder zout te laten smaken, is simpelweg afspoelen voldoende, dan wordt er al wat zout afgestoten. Maar meestal zul je het lekker zout laten.
Voor een salade kun je de zeekraal even onderdompelen in ruim kokend water, koud afspoelen en serveren met citroensap, olijfolie en gemalen zwarte peper.

Zeekraal gekookt 

Ingrediënten:

  • zeekraal
  • water
Bereiding:
Zeekraal kun je ook als gekookte groente eten. Kort koken is dan al voldoende. Ook kun je de zeekraal stomen in een stoommandje. De zeekraal wordt door de bereiding wat slapper, maar zorg ervoor dat je het niet te lang kookt, zodat er nog wel enige stevigheid aanwezig blijft.

Zeekraal gebakken

Ingrediënten:

  • zeekraal
  • boter
  • uitje
Bereiding
Ook kun je zeekraal even roerbakken. Voeg voor de smaak een klontje roomboter en een fijn gesnipperd sjalotje toe.

Zeekraal gebakken

Ingrediënten:

  • 2 el boter
  • 1 klein sjalotje, gesnipperd
  • 150 g zeekraal
  • 4 eieren
Bereiding:
Smelt een halve eetlepel boter in een hapjespan en fruit de sjalot goudblond. Voeg de zeekraal toe en stoof 2 minuten. Doe de eieren in een kom, voeg een snuf zout en versgemalen peper toe en klop los met een vork. Klop niet te lang; daar wordt de omelet namelijk niet luchtiger maar juist vaster van. Zet een middelgrote koekenpan op matig vuur en laat hem heet worden. Smelt hierin de rest van de boter en wals even rond tot de bodem bedekt is met een dun filmpje. Schenk de eieren in de pan. Roer de eerste 30 – 40 seconden met een rubberen spatel, maar stop daar onmiddellijk mee zodra de randen van de omelet droog worden. Houd de pan tussendoor steeds een klein beetje schuin zodat het eierstruif zich goed kan verdelen. Leg wanneer het ei nog half vloeibaar is de gestoofde zeekraal erop, in een streep net uit het midden. Gebruik de spatel om de omelet om de vulling heen te klappen en laat uit de pan op een bord glijden. Serveer meteen, met warme toast.

Quiche met Zeekraal

Ingrediënten:

Deeg

  • 5 delen bloem (150 gram),
  • 3 delen boter (90 gram),
  • beetje zout.

Vulling

  • zonnebloemolie
  • 2 stengels prei, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 100 gr zeekraal
  • 150 gr gerookte heilbot
  • 100 gr rivierkreeftjes
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 50 geraspte oude goudse oplegkaas
  • 1 theel kurkuma
  • 1 theel nootmuskaat
  • peper en zout
Bereiding:

Kruimeldeeg:
Klein beetje ijskoud water. Zeef de bloem en snij de boter in kleine blokjes. Meng de blokjes met het meel en het zout. Knijp in de blokjes boter en meng met het meel tot een korrelig deeg ontstaat. Probeer zo min mogelijk te kneden. Doe het water er bij en meng en kneed kort, totdat een bal ontstaat die los laat van de rand van de kom. Is het te korrelig, voeg dan nog een klein beetje water toe. Te nat, wat meel toevoegen. Wikkel de bal in plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.

Vulling:
Verhit de olie en bak de knoflook en de prei tot het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met versgemalen peper en nootmuskaat. Laat afkoelen. Bedek de bodem van een 24 cm springvorm met het deeg en zorg voor goede opstaande randen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek vervolgens met de heilbot. Schep het preimengsel en de zeekraal er op en strooi de rivierkreeftjes er over heen. Klop de eieren met de room . Voeg kurkuma en de kaas toe en breng op smaak met peper. Giet op de taartbodem en zorg dat alles gelijk verdeeld is. Bak de quiche gedurende 30 à 40 minuten in de oven en laat 10 minuutjes afkoelen vóór het snijden.