Knopkruid

   

Courgettesoep met Knopkruid

Ingrediënten:

  • 2 fikse courgettes, grof geraspt;
  • 2 eetl. olijfolie;
  • 1 ui, gesnipperd;
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd;
  • 1 liter groentenbouillon
  • Knopkruid
Bereiding:
Van iets te grote en grote courgettes maak je soep. Verhit de olie in een kasserol en fruit zachtjes de ui en de knoflook. Ze moeten glazig blijven, niet bruin bakken. Dat geeft een te sterke smaak. Voeg de courgetterasp toe. Voeg de bouillon toe en kook een kwartier tot alles gaar is. Doe in de blender, keukenmachine of gebruik de staafmixer.
Knopkruid scheiden in dikke stelen en zachte delen. De dikkere stelen van fijnsnijden en eerder in de soep doen. Bloemetjes kunnen er vanaf getrokken worden, om later over de soep te draperen.
De knopkruid in de soep doen en vijf a tien minuten laten meekoken. Het is stevig blad, dus het duurt ietsje langer.
Pureer met een staafmixer en breng de soep desgewenst op smaak.
Schep het in de borden en drapeer er wat bloemetjes over.

Stamppot met Knopkruid

Ingrediënten:

  • 1 bos harig knopkruid
  • 2 flinke handen vol eetbare bloemen: bijvoorbeeld teunisbloem, stokroos, viooltjes, madeliefjes, komkommerkruid, goudsbloemen
  • 1 kg aardappels
  • 4 eetl. crème fraîche
  • 75 gr. zachte geitenkaas
  • zout en peper
Bereiding:
Kook de aardappels gaar, giet ze af, maar bewaar een beetje van het kookwater. Snij het knopkruid en de bloemen fijn. Bewaar een paar bloemen voor de garnering op het bord. Prak de aardappels tot een puree en meng er de crème fraîche en geitenkaas doorheen. Voeg een beetje van het kookwater toe, tot het een stevige puree is. Spatel er dan de fijn gesneden wilde planten en bloemen door en breng op smaak met zout en peper.

Ajiaco

Ingrediënten:

  • Olijfolie/zonnebloemolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 groente bouillonblokjes
  • een flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, stelen verwijderd en in stukjes gehakt
  • hand verse groene erwten of tuinbonen
  • blikje suikermais (300 gr) of mais van verse kolven
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el gedroogde oregano of handje verse blaadjes.
  • zeezout / zwarte peper
  • avocado
  • crème fraîche of dikke Turkse yoghurt
In Colombia maken ze soep: Ajiaco, een maaltijdsoep van drie soorten aardappelen, kip, erwten, mais en knopkruid. Hier een vegetarische variant zonder kip.

Bereiding:
Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes. Voeg de mais, erwten/bonen, de helft van het knopkruid, laurier en oregano toe en laat 30 minuten sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de andere helft van het knopkruid toe. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep grof met een staafmixer. Voeg zout/peper naar smaak toe.