Kleefkruid
Wilde kruidensoepIngrediënten:
|
Bereiding: Fruit de ui en knoflook met de boter in een pan, was de Brandnetelscheuten, Vogelmuur en Kleefkruid erg goed. Snijd de aardappelen in kleine blokjes, Boeg alles toe, vul de pan met 1 liter water. Laat 20 minuten koken. Op smaak brengen met peper en zou,Roer net voor het opdienen de room erdoor en gebruik het vers gesnipperd Fluitenkruid als garnering. |
Kleefkruid-TomantensoepIngrediënten:
|
Bereiding: Alle groentes schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Verhit in een soeppan een kontje boter of wat olie en bak hierin de ui en even later de knoflook aan. Voeg er wat sambal en fijngemalen komijn bij. Even meebakken. Dan de aardappel en wortel erbij en dit nogmaals 2 minuten verder aanbakken. Dan de stukjes tomaat erbij en weer verder bakken. Dan de groente bouillon erbij en alles koken totdat de aardappel en wortel gaar zijn ( ongeveer 15 minuten). Dan de fijngehakte kleefkruid erbij, even tot aan de kook brengen. De honing toevoegen en de soep in een blender of met een staafmixer fijnmaken. |
Kleefkruid als groente |
De hele plant is eetbaar, maar vooral de jonge blaadjes zijn lekker door de soep, door de rijst of bij de vis. Pluk de blaadjes voordat er zaadjes aan de plant komen. Bereiding: Je kunt het kruid eten nadat je het één minuut in kokend water hebt geweekt, zodat het niet meer kleeft. Het is te gebruiken in salades of als groente door warm eten. |
Kleefkruidkoffie |
Als je de zaadballetjes droogt, roostert en maalt, dan heb je een surrogaat voor koffie. De gebrande wortel van het kruid kan Cichorei vervangen. |