Rode klaver en Witte klaver

   

Gebruik algemeen

De wortel van de klaver kun je van september tot februari gebruiken door
  • deze te koken als groente.
  • te drogen en te vermalen om te gebruiken als meel.
De bladeren van de klaver zijn het best te gebruiken van april tot juni
  • als ingrediënt voor een gezonde salade.
  • maar ook gekookt als groente.
  • als groente door de soep.
  • om er thee van te zetten
Tot slot zijn de bloemhoofdjes te gebruiken vanaf april/mei tot augustus/september door
  • deze door een salade te verwerken.
  • als garnering door de soep.
  • de bloemhoofdjes te drogen en te vermalen en als meel te gebruiken (verwijderd na het malen wel de harde stukken)
  • en natuurlijk kun je de bloemhoofdjes ook goed gebruiken om er een gezonde (medicinale) thee van te maken.

Klaversalade

Ingrediënten:

  • klaverblaadjes en -bloempjes
  • 35 milliliter olie
  • 2 eetlepels munt
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 75 gram rijst
  • zout
Bereiding:

Kook de rijst in water met wat zout. Mengolie en sap door de hete rijst. Haal de steeltjes van de klaver en hak de blaadjes klaver en munt fijn. Roer dele klaversalade door de rijst. Gebruik de klaverbloempjes als garnering.

Klaverpannenkoekjes

Ingrediënten:

  • 1 dl klaver, zowel blaadjes als bloemetjes
  • 125 gr bloem
  • 3 dl melk
  • 2 eieren
  • ½ theelepel zout
  • 30 gr boter
  • 1 theelepel vanille-suiker
  • eventueel 1 dl donker bier
Bereiding:
Snijdt de klaverblaadjes fijn en haal de bloemblaadjes uit de hoofdjes. Mix het grootste deel van de klaverstukjes met bloem en melk en kneed er een deeg van. Voeg één voor één de eieren toe en kneed deze door het deeg. Voeg tenslotte het zout en vanillesuiker toe.
Laat het deeg 20 minuten rusten.
Voor extra smaakbeleving kun je het donker bier toevoegen. Wanneer het deeg te dik ik kun je een klein beetje extra water of melk toevoegen.
Smelt boter in een pan en bak het deeg als pannenkoekjes.
Rol de pannenkoekjes op en strooi er de overgebleven klaver overheen.