Japanse duizendknoop

   

Japanse duizenknoop gelei

Ingrediënten:

  • 15 stengels Japanse duizendknoop,
  • 1 appel,
  • geleisuiker.
Bereiding:

Gebruik de dikke jonge stengels die nog zacht zijn.
Stroop de taaie buitenlaag van de stengels. Snijd de stengels in kleine stukje. Doe de stengels en een in stukjes gesneden appel in een pan 2 kopjes water. Kook de stengels tot ze vocht los laten. Doe alles door een zeef en meet de hoeveelheid vocht.
Ga verder volgens de gebruiksaanwijzing te werk van de verpakking van de geleisuiker.

Crumble van Japanse duizenknoop

Ingrediënten:

  • jonge scheuten Japanse duizendknoop,
  • vanillesuiker
  • 200 gr suiker
  • 200 gr (room)boter
  • 200 gr bloem

Bereiding

Was de duizendknoop en verwijder alle blaadjes, die zijn bitter. Snij de stengels in stukjes, net als rabarber en was ze. en alle blaadjes en topjes eraf gehaald. In stukjes gesneden en gemengd met 2 zakjes vanillesuiker en de frambozen. En nog wat suiker los erover gestrooid.
De crumble bestaat uit 200 g suiker, 200 g roomboter, 200 g meel en een beetje zout. Boter fijnknijpen en mengen met suiker en meel tot je losse korrels deeg krijgt. Die strooi je over de frambozen-duizendknoop-suiker mengsel. Het geheel 35 minuten in de oven op 200 graden.

Taart van Japanse duizenknoop

Ingrediënten:

Bodem:

  • 240 gram volkorenmeel
  • 120 gram boter
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • beetje zout
  • 1 eetlepel yoghurt

Vulling:

  • 100 gram noten bv hazelnoten of pistache
  • 20 jonge stengels duizendknoop
  • 3 eieren
  • 250 ml room
  • 6 eetlepels diksap bv van peer of appel
  • 2 eetlepels yoghurt of creme fraiche.
Bereiding:
Maak de bodem, maar niet te lang kneden. In een vorm die bedekt is met bakpapier het deeg uitdrukken.
Strooi de gehakte noten op de bodem van het deeg.

Snij de stengels in smalle ringetjes. Maak een mengsel van de vulling en de duizendknoop en dan dit mengsel over de noten gieten.

Ongeveer 1 uur bakken in een voorverwarmde oven, bij voorkeur met onder-/bovenwarmte.
Het is niet een echt zoete taart, bijna hartig. Je kunt hem lauw eten, maar koud is hij ook erg lekker.