Honddraf

   

Gebruik algemeen

In de keuken kan hondsdraf ook prima gebruikt worden voor iedereen die wel van bitter houdt. Overigens is hondsdraf met roodpaarse blaadjes die in de volle zon gestaan heeft vaak te bitter om nog eetbaar te zijn. Hondsdraf was in de bierbrouwerij de voorloper van de hop. Het was een smaakmaker en maakte het bier helder. De sterke kruidige bittere smaak doet het ook prima in rauwkost, salades, kruidensoepen, groenteschotels en aardappelgerechten. Van het verse of gedroogde kruid kan thee gezet worden.

Hondsdraf werkt goed tegen het steken van brandnetels. Ze groeien ook vaak bij elkaar in de buurt.

Hondsdrafkwark

Ingrediënten:

  • kwark
  • fijngehakte hondsdraf, 
  • peterselie,
  • ui,
  • kappertjes,
  • boter
  • zout.
Bereiding:
Meng de kwark met goed gewassen en fijngehakte hondsdraf, en de overige ingrediënten. Als je de smaak te sterk af is dan kun je de bladeren eerst blancheren of enkele minuten in heet water laten trekken. Lekker voor op de boterham of een toastje.

Wildpluksoep

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • scheut zonnebloemolie
  • 1 vergiet wildpluk (Zevenblad, Witte of Paarse dovenetel, Hondsdraf, Kleefkruid)
  • 1 liter bouillon
  • 2 aardappels, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
Bereiding:
Fruit de ui in de olie. Bak de aardappelstukjes en wortel even mee. Voeg dan de boullion en de wildpluk toe en laat in 15 minuten gaar worden. Lekker met stokbrood met geraspte kaas uit de oven.