Grote lisdodde
Lisdodde uit het vuistjeIngrediënten:
|
Bereiding: Verwijder eventueel het schutblad van de kolf. Doe de kolf in een pan kokend, gezouten water. Haal de pan van het vuur en laat de pan, met een deksel erop, 5 minuten staan. Haal de lisdoddekolf eruit en laat ze uitlekken. De gekookte 'bloemen' zijn tamelijk droog. Besmeer ze daarom met boter en doe er een snufje zout op. Je kunt ze ook braden in boter. |
LisdoddescheutenIngrediënten:
|
In het voorjaar kunnen de witte jonge scheuten als een soort asperges gegeten worden. Oogsten totdat de groene kolven (bloemen) zich beginnen te vormen. Die moeten iets langer gekookt worden (15 min.). Bereiding: Verwijder de scheuten waar je niet met je nagel doorheen kan drukken. Mogelijke bewerkingen: koken, wokken, bakken, stoven en in soepen. Verder rauw te gebruiken in salades. Smaakt naar komkommer. |
LisdoddewortelsIngrediënten:
|
Bereiding De wortelstokken zijn zeer zetmeelrijk en een bron van voedsel. De wortels worden gebakken in een open vuur (hete as of kolen), waarbij de wortelbast als een soort bescherming dient tegen het vuur. Na tien tot twintig minuten kan de wortel worden opengescheurd en de zetmeel rijke vezels eruit worden gehaald. De vezels zijn direct eetbaar. |
MeelIngrediënten:
|
Meel is vaak een tot poeder gemalen graansoort. Meel kan echter ook uit bepaalde plantendelen worden verkregen. Bereiding: Van sommige planten kan van stuifmeel en wortels meel worden gemaakt. Wortels en stuifmeel kunnen dan tot een moes worden gestampt of in water geweekt worden en daarna met een stok of steen worden fijngedrukt om het zetmeel vrij te laten komen. Verwijder daarna de vezels, laat het zetmeel bezinken en giet het water af. Meel kan ook uit wortels gemaakt worden door het te drogen en te vermalen. Het kan dan worden verwerkt tot o.a. koeken en brood. Daarnaast bieden bepaalde vruchten ook de mogelijkheid om meel te verkrijgen. Naast de bekende graansoorten als gerst, rogge en tarwe zijn er ook andere planten waar meel van kan worden gemaakt:
|