Grote engelwortel

   

Gebruik algemeen

De jonge stebngels kunnen gepeld worden en in stukjes gesneden (in kleine hoeveelheden) rauw in een salade of gekookt als groente.
De jonge bladeren kunnen in de sla, of gekookt als groente.
De bloemen parfumeren fruitgerechten.
De zaden hebben veel etherische oliën en worden gebruikt als specerij.

Geconfijte engelwortel

Ingrediënten:

  • 350 gr malse engelwortelstengels, in lange stukken gesneden
  • 1 ½ eetl. zout
  • 500 + 250 + 250 + 250 = 1 ¼ kg. suiker
  • 6 dl. water

Bereiding:
Dag 1: Zet de engelwortel op met koud water en breng net aan de kook. Laat een uur afkoelen. Nu zijn de stengels zacht genoeg om de schil met draden met een klein scherp mesje te verwijderen. Leg ze daarna direct in koud water. Breng ze weer aan de kook en voeg het zout toe en laat afkoelen. Giet ze af en spoel met koud water. Neem 6 dl. water en breng met 500 gram suiker aan de kook. Doe de engelwortel er bij en neem de pan van het vuur. Dek af met bakpapier en laat 24 uur staan.

Dag 2: Haal de stengels uit de siroop en kook de siroop op met 250 gram toegevoegde suiker. De engelwortel gaat er weer bij en blijft 24 uur afgedekt staan. Dag 3: Herhaal dit proces. Dag 4: Voeg nu 250 gram suiker toe en kook de stengels tot ze glazig zijn. Dan laat je ze weer afkoelen in de siroop. Haal ze nu uit de siroop en leg ze op een rooster om uit te druipen. Droog ze daarna 24 uur bij 50 graden C. tot ze niet meer plakkerig zijn. Dag 5: Bewaar ze luchtdicht zodat er geen vocht bij kan komen. Verwerk in toetjes en gebak.