Grote brandnetel

   

Brandnetel raita

Ingrediënten:

  • 250 gram bladeren van Grote brandenetel
  • 2 à 3 eetlepels uien of een mespunt hing (asafoetida)
  • ½ theelepel komijn
  • mespunt cayennepeper
  • ½ liter yoghurt
  • zout
  • een paar korianderblaadjes vers of gedroogd
Bereiding:
Snij de blaadjes heel fijn en vermeng alle ingrediënten en zet dit koel weg.
Serveer bij een groente curry.
Dit kan ook gemaakt worden in het vroege voorjaar van Daslook, Tuinkers of Akkerkool.

Brandnetel als groente

Ingrediënten:

  • 500 gram malse brandnetelbladeren
  • 20 gram vet
  • 0,5 uitje
  • 20 gram meel
  • melk, zout
Bereiding:
De blaadjes goed wassen (handschoenen!) en uit laten lekken. In weinig water even smoren. De zachte blaadjes fijnhakken. Het uitje in het vet smoren. Brandnetels erbij doen. Met meel bestuiven en in wat groentenat aanroeren. Zout naar smaak toevoegen. Een scheutje melk maakt de groente fijner en zachter van smaak.

Brandnetels als salade

Ingrediënten:

  • 500 gram malse en gave brandnetelbladeren
  • dressing
Bereiding:
De blaadjes goed wassen (handschoenen!) en uit laten lekken. Vervolgens een paar seconden geblancheren of in een zeef overgoten met kokend water om daarna meteen teruggekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te bewaren. De brandharen zijn nu allemaal gesprongen en onschadelijk.
Vervolgens behandelen als gewone salade

Brandnetelsalade

Ingrediënten:

  • 100 gram malse brandnetelbladeren
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 koffielepel citroen sap
  • 1 mespuntje suiker
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • zout
Bereiding±
Was het blad schoon (handschoenen!) en leg het een 0,5 uur in koud water. De brandharen zullen opzwellen door het water en knappen.
Blad fijn snijden. Roer de yoghurt, citroensap, suiker en zout door elkaar. De gehakte peterselie met de bladeren vermengenen het yoghurtmengsel over dele brandnetelsalade gieten.

Brandnetelthee

Ingrediënten:

  • koffielepel brandnetelbladeren, -zaad of -wortel, of alIes door elkaar
Bereiding:
Voor 1 kop thee de brandnetelbladeren met koud water opzetten. Even laten koken en de brandnetelthee daarna ongeveer 10 minuten laten trekken.

Brandnetelomelet 1

Ingrediënten:

  • bloem
  • eieren
  • zout,
  • kruiden
  • boter
Beredining:
Roer een glad beslag van bloem, eieren en melk en kruid dit naarsmaak. Een dikke brandnetelpuree erdoor scheppen en bak zo een smakelijke brandnete/omelet.

Brandnetelpannenkoek

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 150 g bloem
  • 5 dl melk
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 3-4 dl gesneden, licht gekookte brandnetelbladeren
Bereiding±
Kluts de eieren met de bloem en een beetje melk.
Voeg het zout en de rest van de melk toe en mix het papje stevig.
Voeg de brandnetel en gesmolten boter toe.
Bak de pannenkoeken in een hete koekenpan met boter.
Serveer met jam of creme fresh.

Brandnetelpudding

Ingrediënten:

  • 425 gram brandnetelbladeren
  • 4 - 6 sneetjes brood
  • 2 eieren
  • 125 gram restjes worst of ander vlees
  • 1 uitje
  • 1 eetlepel boter
  • zout, peper en nootmuskaat
Bereiding:
De brandnetelbladeren schoonmaken en wassen (handschoenen!). In Iicht gezouten water 10 minuten koken tot ze gaar zijn. Heel fijn hakken. Met het van tevoren geweekte en goed uitgeknepen brood, eierdooiers en vlees in kruiden vermengen. Klop het eiwit stijf en schep dat erdoor. Het deeg in een ingevette vorm doen en in een waterbad 60 minuten laten koken. Ui hakken en fruiten en voor het opdienen over de brandnetelpudding strooien. Geef er gebakken aardappelen of puree bij.

Brandnetelsoep met ui

Ingrediënten:

  • 5 - 6 uien
  • 30 brandnetels : de hele plant zonder wortels
  • 50 gram meel
  • 1 liter water
  • 3 eetlepels olie
  • scheutje melk, zout, peper en suiker
Bereiding:
Was de brandnetels (handschoenen!). Breng het water aan de kook, Voeg de brandnetels toe en laat ze 30 minuten koken. Doe de olie in een pan, Hak de uien fijn en fruit ze mooi goudbruin in de olie, Voeg ze aan het kooknat van de brandnetels toe en laat ze 30 minuten mee koken, Hak de brandnetels heel fijn en doe ze terug in de soep.
Maak het meel aan met een scheutje koude melk, Roer her tot een glad papje en bind daar de soep mee. Breng de brandnetelsoep op smaak met zout, peper en een snufje suiker. Laat alles nu nag 5 minuten koken.

Zevenblad met Brandnetels

Ingrediënten:

  • zevenblad- en brandnetelbladeren
  • ui
  • boter/vet
  • meel
  • zout
Bereiding:
Ongeveer 2 delen zevenblad en 1 deel brandnetels goed wassen. De groente blancheren, laten, uitlekken en klein snijden. Afhankelijk van de hoeveelheid planten 1 of 2 koppen water met een klein gesneden ui aan de kook brengen. De gehakte groenten en wat vet erbij doen, roeren en 20 minuten zacht laten koken. Zout naar smaak toevoegen en binden met wat meel.

Nettle-pie

Ingrediënten:

Dough:

  • 200 gr fijn volkorenmeel
  • 100 g boter
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels koud water


Filling:

  • 30 gr boter
  • ongeveer 200 gr brandnetelblaadjes
  • 150 gr uienringen
  • 1 ei
  • 2½ dl creme fresh
  • 125 gr feta
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
  • 100 gr geraspte kaas
Bereiding:
Kneed het deeg en laat het een half uur koud staan.
Rol het deeg uit en plaats het in de taartvorm.
Kook de uienringen met boter en voeg de brandnetel toe.
Laat het koken tot de blaadjes mals en zacht zijn.
Mix de eieren met de creme fresh, de verkruimelde feta en de fijngemaakte knoflook.
Mix dit met de uien en brandnetels en giet het mengsel in de taartvorm. Bedek het geheel met de geraspte kaas.
Zet de pie ongeveer 45 minuten in de oven (200 graden).