Groot kaasjeskruid

   

Kaasjeskruidbouillion

Ingrediënten:

  • 100 gram gedroogde bloemen van kaasjeskruid
  • 1 liter water
  • boter
  • schijfjes citroen
  • peper, zout
Bereiding:

Laat de gedroogde bloemen 5 minuten trekken in kokend water met zout. Zeef het afkooksel. Je serveert de kaasjeskruid-bouillon met boter of 1 theelepel zure room en een schijfje citroen.

Malva Melokhia soep

Ingrediënten:

  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 750 g jonge bladeren van groot kaasjeskruid, gewassen en zeer fijngesneden
  • 2 eetl olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 eetl korianderpoeder
  • een flink mespuntje cayenne
  • zout

Onze inheemse Malva lijkt heel erg qua structuur en smaak op de melokhia (Carhorus olitorius L.) die in Egypte groeit, waar zij er Melokhia soep van maken, daar een alledaags gerecht.

Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook en laat de fijngesneden blaadjes daar 10 minuten zachtjes in trekken. Bak de knoflookteentjes in een klein koekenpannetje met de olie en wat zout tot ze beginnen te kleuren. Voeg de koriander en cayenne toe en roer het tot een smeuïge massa. Voeg toe aan de soep en laat 3 minuten trekken. Serveer met lekker volkorenbrood.