Goudsbloem

   

Gesuikerde Goudsbloem

Ingrediënten:

  • bloemen van Goudsbloem
  • eiwit
  • suiker
Bereiding:
Klop een eiwit op tot zeer luchtig, maar niet stijf. Strijk met een fijn penseel het eiwit over het hele blad, ook de achterkant.
Doop het blad vervolgens vlug in een bergje suiker en schud het teveel aan suiker er af. Soms is het gemakkelijker om de suiker met de vingers over het blaadje te strooien, dat moet u zelf even uitproberen. Leg het gesuikerde blad op een draadrooster en zet op een warme, droge plek tot het blad hard en krokant is geworden en de suiker volledig droog is.
Voor bessen volgt u dezelfde werkwijze, bes per bes of in mini-trosjes.
Versuikeren kan u doen met de blaadjes van alle eetbare bloemen en ook met kruiden.

Keizerparel met Goudsbloem (theebloem)

Ingrediënten:

  • bloemen van Goudsbloem
  • verse groene thee
     

Hulpmiddelen:

  • katoenen draad
  • naald
  • oven
  • bakplaat
Bereiding:
  1. Neem enkele eetbare bloemen, wanneer ze volledig in bloei zijn. De aroma`s zijn op dit moment het best. Kies slechts één bloem of een mix van meerdere bloemen. Zo smaakt kamille en goudsbloem goed samen, net als citrus en jasmijn.
  2. Spoel de bloem voorzichtig af met koud water en ontdoe de bladeren van de stengels. Als u gebruik maakt van meerdere bloemen bundelt u de bloemen met een touw of elastiek en hangt u de bloemen ondersteboven op een koele, donkere plek tot ze volledig zijn gedroogd. Dit kan enkele dagen duren.
  3. Knip een stuk van de stengels af, zodat er ongeveer een halve centimeter aan stengel overblijft. Leg de bloemen naast elkaar met gedroogde zwarte, groene of witte thee bladeren er omheen.
  4. Rijg een naald met witte katoenen draad en schuif de naald door de bloem, precies op de plek waar de stengel en de bloem samenkomen. Wikkel de draad drie keer om de stengel van de bloem.
  5. Voeg eventueel meerdere bloemen toe. Ook bij deze bloemen schuift u de naald door de bloem en wikkelt u de draad driemaal om de stengel. Voeg vervolgens de theebladeren toe door de naald met hetzelfde draadje door de bladeren de schuiven, liefst zo ver mogelijk aan de onderkant van het blad. Wikkel de draad tenslotte nog enkele malen om het bundeltje. Als het goed is heeft u nu een bundeltje van theebladeren en bloem(en).
  6. Plaats uw bundeltje op een bakplaat en verhit het ongeveer 30 minuten op 80 graden Celsius. Na enkele minuten zullen de theebladeren naar binnen gaan krullen en een kleine bal vormen. Laat de `theebloem` op de bakplaat liggen tot de bal klein en zacht is.
  7. Laat de theebloem afkoelen. Als de theebloem volledig is afgekoeld zal de theebloem niet meer vochtig aanvoelen. Uw theebloem is klaar om te gebruiken, veel thee-plezier! Wilt u de theebloem nog even bewaren? Bewaar deze dan op een koele, donkere plek.

Goudsbloemensaus

Ingrediënten:

  • 1 kop Goudsbloemblaadjes
  • 1 ei
  • 1 kop boter
  • 1 kop suiker
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel gerapte citroenschil
  • water
Bereiding:
Maak een smeuïge massa van de zachte boter, de suiker en het losgeklopte ei.
Voeg er de Goudsbloemblaadjes, het citroensap en de geraspte schil aan toe.
Plaats het pannetje au-bain-marie.
Meng heet water met de massa.
Roer tot er een dikke saus ontstaat.
Lekker bij ijs of pudding.

Goudsbloemenrijstpap

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels Goudsbloemblaadjes
  • 1/2 kopje papkokende rijst
  • 4 kopjes melk
  • 1/2 kopje witte suiker
  • 3 eetlepels maïzena
Bereiding:
Voeg aan de melk een eetlepel verse Goudsbloemblaadjes toe.
Verwarm de melk zachtjes.
Roer de rijst nu onder de melk en laat al roerend gaar worden.
De rijstpap kan ingedikt worden door toevoeging van de in melk opgeloste maizena. Voeg suiker naar smaak toe.
Serveer de rijstpap in schaaltjes, waarin voordien wat verse
Goudsbloemblaadjes gestrooid werden.

Goudsbloemensoep

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels Goudsbloemenblaadjes
  • 1/2 kg aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels fijngesneden selderij
  • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 1/2 liter water
  • 1/2 liter melk
  • zout, peper
  • 1 eetlepel bloem.
Bereiding:
Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes.
Fruit de fijngesnipperde ui, de stukjes aardappel, de selderij en de peterselie in een diepe pan met olie.
Voeg er nu water aan toe, maar zorg ervoor dat alle groenten net ondergedompeld zijn. Laat de soep een 20 minuten zachtjes sudderen.
Voeg daarna een halve kop melk toe.
Los in de resterende melk een beetje bloem op en giet dit mengsel bij de soep. Breng de soep al roerend tot haar kookpunt.
Voeg er tenslotte de Goudsbloemblaadjes aan toe.
Blijf nog eventjes roeren tot de soep gebonden is.
Kruid naar eigen smaak.

Roomkaas met Goudsbloemen

Ingrediënten:

  • 40 gram roomkaas
  • 2 eetlepel melk
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 glaasje kirsh
  • 2 el gesnipperde goudsbloem.
Bereiding:
Klop de roomkaas op met de melk en de bloemsuiker. meng er vervolgens de eierdooiers, goudsbloem en kirsh onder. giet het mengsel in mooie glazen en laat koud worden in de koelkast.
Versier de roomkaas met Goudsbloemen voor het opdienen.

Goudsbloempudding

Ingrediënten:

  • 25 gram bloemblaadjes van de goudsbloem
  • 120 gram niervet in brokjes
  • 4 eetlepel heldere honing
  • 60 gram suiker
  • de korst van een groot knapperig wittebrood (of stokbrood) (ongeveer 240 gram, fijn geraspt)
  • 300 ml melk
De vroegste recepten voor deze pudding komen al voor in manuscripten uit de 14e eeuw. Onderstaand recept komt uit Sussex. Bloemen waren in de middeleeuwen vanwege hun smaak en kleur een vanzelfsprekend element bij het koken. Serveer de schitterend oranjekleurige goudsbloempudding zeer warm, met een overvloed aan dikke room.


Bereiding:
Hak de bloemblaadjes fijn, maar bewaar er een paar ter decoratie.
Meng alle bestanddelen behalve de melk grondig en voeg net genoeg melk toe om te binden. Doe de pudding in een flink beboterde kom en dek hem strak af met folie.
Zet de kom in een pan met kokend water; het water moet tot halverwege de zijkant komen. Laat 3 uren stomen en let op dat het water niet van de kook raakt. Vul het kokende water zo nu en dan aan.
Neem de kom van de pan en strooi de rest van de goudsbloemblaadjes over de pudding.