Goudsbloem
Gesuikerde GoudsbloemIngrediënten:
|
Bereiding: Klop een eiwit op tot zeer luchtig, maar niet stijf. Strijk met een fijn penseel het eiwit over het hele blad, ook de achterkant. Doop het blad vervolgens vlug in een bergje suiker en schud het teveel aan suiker er af. Soms is het gemakkelijker om de suiker met de vingers over het blaadje te strooien, dat moet u zelf even uitproberen. Leg het gesuikerde blad op een draadrooster en zet op een warme, droge plek tot het blad hard en krokant is geworden en de suiker volledig droog is. Voor bessen volgt u dezelfde werkwijze, bes per bes of in mini-trosjes. Versuikeren kan u doen met de blaadjes van alle eetbare bloemen en ook met kruiden. |
Keizerparel met Goudsbloem (theebloem)Ingrediënten:
Hulpmiddelen:
|
Bereiding:
|
GoudsbloemensausIngrediënten:
|
Bereiding: Maak een smeuïge massa van de zachte boter, de suiker en het losgeklopte ei. Voeg er de Goudsbloemblaadjes, het citroensap en de geraspte schil aan toe. Plaats het pannetje au-bain-marie. Meng heet water met de massa. Roer tot er een dikke saus ontstaat. Lekker bij ijs of pudding. |
GoudsbloemenrijstpapIngrediënten:
|
Bereiding: Voeg aan de melk een eetlepel verse Goudsbloemblaadjes toe. Verwarm de melk zachtjes. Roer de rijst nu onder de melk en laat al roerend gaar worden. De rijstpap kan ingedikt worden door toevoeging van de in melk opgeloste maizena. Voeg suiker naar smaak toe. Serveer de rijstpap in schaaltjes, waarin voordien wat verse Goudsbloemblaadjes gestrooid werden. |
GoudsbloemensoepIngrediënten:
|
Bereiding: Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes. Fruit de fijngesnipperde ui, de stukjes aardappel, de selderij en de peterselie in een diepe pan met olie. Voeg er nu water aan toe, maar zorg ervoor dat alle groenten net ondergedompeld zijn. Laat de soep een 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg daarna een halve kop melk toe. Los in de resterende melk een beetje bloem op en giet dit mengsel bij de soep. Breng de soep al roerend tot haar kookpunt. Voeg er tenslotte de Goudsbloemblaadjes aan toe. Blijf nog eventjes roeren tot de soep gebonden is. Kruid naar eigen smaak. |
Roomkaas met GoudsbloemenIngrediënten:
|
Bereiding: Klop de roomkaas op met de melk en de bloemsuiker. meng er vervolgens de eierdooiers, goudsbloem en kirsh onder. giet het mengsel in mooie glazen en laat koud worden in de koelkast. Versier de roomkaas met Goudsbloemen voor het opdienen. |
GoudsbloempuddingIngrediënten:
|
De vroegste recepten voor deze pudding komen al voor in manuscripten uit de 14e eeuw. Onderstaand recept komt uit Sussex. Bloemen waren in de middeleeuwen vanwege hun smaak en kleur een vanzelfsprekend element bij het koken. Serveer de schitterend oranjekleurige goudsbloempudding zeer warm, met een overvloed aan dikke room. Bereiding: Hak de bloemblaadjes fijn, maar bewaar er een paar ter decoratie. Meng alle bestanddelen behalve de melk grondig en voeg net genoeg melk toe om te binden. Doe de pudding in een flink beboterde kom en dek hem strak af met folie. Zet de kom in een pan met kokend water; het water moet tot halverwege de zijkant komen. Laat 3 uren stomen en let op dat het water niet van de kook raakt. Vul het kokende water zo nu en dan aan. Neem de kom van de pan en strooi de rest van de goudsbloemblaadjes over de pudding. |