Gewoon duizendblad

   

Duizendbladthee

Ingrediënten:

  •  25 gram gedroogde, of een handvol verse duizendbladbladeren.
  • water
  • eventueel honing en citroen 
Bereiding:

Thee laten trekken met duizendbladbladeren. De duizendbladthee eventueel aanzoeten met honing en op smaak brengen met citroen.

Duizendbladsalade

Ingrediënten:

  • gelijke delen gewoon duizendblad, Grote zandkool  en waterkers.
  • 1 teentje knoflook
  • verse peterselie
  • koude aardappel in stukjes
  • dressing van olie, citroen en honing

of

  • Gelijke delen duizendblad, Smalle weegbree en waterkers,
  • 1 knoflookteentje,
  • 1/2 komkommer,
  • verse of gedroogde bieslook en peterselie (fijngehakt),
  • 1 halfgaar gekookte koude aardappel,
  • saladedressing (citroen met room, cit roen met olie of citroen met room en wat appelsap)

Alleen jong blad gebruiken bij de bereiding van deze salade van drie wilde kruiden.
 

Bereiding:

Maak de kruiden schoon. Snijd het duizendblad fijn. Snijd de komkommer en aardappel in dunne plakjes.
Drapeer de waterkers en weegbree/zandkool in een kom. Doe de kruiden, komkommer, aardappel en ten slotte de dressing erbij en meng alles goed door elkaar.

De bloemen kun je gebruiken als smaakmaker.

Witte donderdagsoep

Ingrediënten:

  • 1,5 eetlepel plantaardige bouillon
  • een handvol (alles samen) van: Bijvoet (Artemisia vulgaris), Brandnetel (Urtica dioica), Duizendblad (Achillea millefolium), Hondsdraf (Glechoma hedera), Madeliefje (Bellis perennis), Smalle weegbree (Plantago lanceolata).
  • drie uien
  • drie soeplepels olijfolie
  • 3 liter water
  • 60 g roux (roer 50 g bloem met water tot een glad papje)
  • peper uit de molen
  • kruidenzout
Bereiding:
Verwarm de olie in een pan. Bak de esneden uien licht aan. Maak een lichte bouillon met water en de plantaardige bouillon. Doe die bij de uien. Schuif de kruiden in het kokend water en laat heel even koken. Mix alles fijn. Bind de soep met de roux. Kruid naar smaak met peper en kruidenzout.

Duizendblad als groente

Ingrediënten:

  • 200 gr vers duizendblad
  • 50 gram boter
Bereiding:
Kook de bladeren voor ongeveer 20 minuten, tot ze mals zijn. Giet het af en smoor de bladeren met boter in een koekenpan.
De groente is geschikt bij vleegerechten.
De blaadjes zijn een beetje bitter, dus eet er niet te veel van.
De jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt.