Gewone vlier

Rauwe vlierbessen zijn giftig. Voor het gebruikt van de bessen, en eventueel de bloesem, is het daarom van belang om ze eerst te koken voor gebruik. Let hierbij op dat je alleen rijpe bessen kookt en de takjes goed verwijderd zijn. Na het koken die je de bessen te zeven zodat alle pitten er uit gehaald worden, deze bevatten namelijk ook gifstoffen. Van vlierbessen wordt heerlijke jam, sap, siroop, wijn gemaakt, de bloesem wordt wel gebruikt om siroop, ijs of pannenkoeken van te maken.
 

   

Vlierbloemsemsiroop

Ingrediënten:

  • 12 vlierbloesemschermen
  • 1 kilo suiker
  • 1 liter water
  • 2 biologische citroenen
  • 20 gram citroenzuur (20 cc ofwel 1 eetlepel en 1 theelepel)

Voorbereiding:
Pluk de vlierbloesem op een droge, zonnige dag vroeg in de middag. Het aroma is dan op z'n sterkst. Kies alleen bloemschermen waarvan de bloempjes al uit zijn, maar nog niet uigebloeid, en met zo min mogelijk beestjes. Schud de schermen voorzichtig, en leg ze tien minuten omgekeerd op een theedoek om insecten de kans te geven te vertrekken. Knip de bloempjes met zo min mogelijk steel af. Overgiet de citroenen met kokend water om de waslaag te verwijderen. Haal de schil van de citroenen met een zesteur of fijne rasp, let op dat je het wit niet meeraspt. Pers dan de citroenen uit en zeef het sap door een koffiefilter of vel keukenpapier. Spoel een schone glazen pot met een inhoud van ongeveer anderhalve liter om met kokend water. Steriliseer ook de deksel van de pot.

Bereiding:
Doe bloesem, citroenrasp en sap en citroenzuur in de pot. Los de suiker op door het met water aan de kook te brengen, laat vijf minuten doorkoken. Zet de glazen pot in de gootsteen en giet de kokendhete suikersiroop over de vlierbloesem. Sluit de pot af en laat rustig afkoelen. Als de inhoud helemaal is afgekoeld, licht schudden en dan in de koelkast zetten. Laat drie dagen staan, schud elke dag even om (laat de pot wel dicht). Na drie dagen spoel je twee lege, schone wijnflessen om met kokend water en een mespunt sulfiet, spoel goed na en laat uitwalmen. Nu zeef je de siroop door een zeef met keukenpapier of een koffiefilter. Zorg wel dat alle spullen die je gebruikt brandschoon zijn. Giet de siroop in de wijnflessen en sluit deze af met een schoongemaakte draaidop of een kurk of een rubber dop. Bewaar de vlierbloesemsiroop na het openen in de koelkast.

Serveren:
Het recept is voor een siroop, dus die drink je niet puur. Je lengt de siroop aan, afhankelijk van je smaak en de gebruikte combinatie, in een verhouding van 1:4 tot 1:8 met (koolzuurhoudend) water, of met droge witte wijn. Ook prosecco en champagne kunnen op smaak worden gebracht met deze siroop. Serveer gekoeld. En over gekoeld gesproken: je kunt de aangelengde siroop invriezen als ijslollie, of er met gelatine een mooie gelei van maken voor bij een dessert. Doe er dan ook wat plukjes vlierbloesem in. Je kunt ook met een ijsmachine sorbet- of roomijs draaien met vlierbloesemsiroop.

Vlierbloesemzuurtjes

Ingrediënten:

  • zie boven

Bereiding:
Kook de siroop zoals boven gemaakt in tot er een stroperige massa overblijft. Giet  deze massa in een pan koud water waarin het stolt.

Vlierbessenvla

Ingrediënten:

  • 300 gram vlierbessen
  • 30 gram maïzena
  • citroenschil
Bereiding:
De vlierbessen schoonmaken, van de steeltjes halen, wassen en uit laten lekken. Met de citroenschil en een bodempje water gaar koken en dan zeven. De vlierbessenvla nogmaals opkoken en de in koud water opgeloste maïzena er doorheen roeren.

Vlierbloemenschotel

Ingrediënten:

  • 150 gram vers geplukte vlierbloemschermen
  • 100 gram suiker
  • 3 eierdooiers
  • 0,25 liter melk
Bereiding:
De bloemschermen schoon maken, kort wassen en van de stelen ontdoen. De melk aan de kook brengen en daarin de bloemen even laten trekken. Het geheeld oor een fijne zeef wrijven. De suiker en de eierdooiers door de bloem en melk roeren en dele vlierbloemen-schotel koud serveren

Vlierbloesem-beignets

Ingrediënten:

  • 6 vlier-bloemschermen
  • 250 gram bakmeel
  • 10 gram gist
  • 1 ei
  • 2 koffielepels suiker
  • 1/8 liter melk
  • olie
  • kaneel, suiker, zout

Bereiding:
Maak van meel, gist, ei, suiker, zout, melk en olie een beslag en laat dat ongeveer een uur rijzen. De vlier-bloemschermen schoonwassen, uit laten lekken en in het beslag dopen. Maak in een royale pan vet of olie heet en frituur de vlierkoeken daarin goudbruin. Met suiker en kaneel bestrooien en opdienen.

Vlierbloesempannenkoek

Ingrediënten:

  • 125 gr bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eieren
  • 2 dl melk
  • 1 eetlepels gesmolten boter
  • 1 snufje zout
  • flinke hoeveelheid vliesbloesem zonder steeltjes
Bereiding:
Mix alle ingredienten door elkaar en laat het deeg een half uur rusten. Het moet wel een dik beslag zijn, maar voeg eventueel wat water toe wanneer het beslag te dik is.
Bak de pannenkoeken in een koekenman met boter.
Serveer de pannenkoeken met jam, honing of stroop..

Vlierbloesem-coctail

Ingrediënten:

  • 2 vlierbloesemschermen
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 dl heet water
  • 9 dl water
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • citroensap    

Bereiding:
Meng de suiker met het hete water. Voeg de overige ingediënten toe, goed doorroeren. Giet het mengsel over in een grote fles, afsluiten en 5 dagen laten staan. Zeef dan de vloeistof in een fles met schroefdop. Nog een week laten staan. Het drankje koud serveren, evt garneren met schijfje citroen.

Vlierbessenketchup

Ingrediënten:

  • 1750 gram (rijpe) vlierbessen
  • 1 liter azijn
  • 2 eetlepels peperkorrels
  • 1 theetlepel kruidnagelen
  • 2t heelepels foelie
  • 1 eetlepel zout
  • handje sjalotjes
  • theezeefje
Bereiding:
Doe de bessen in een pan en voeg zoveel azijn toe tot ze net onder staan. Kook 15 minuten zachtjes (op ‘een laag pitje’). Wrijf de bessen door een zeef en doe het sap in een pan. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het koken tot de uitjes zacht zijn. Wrijf de saus door de zeef. De vlierketchup smaakt heerlijk bij een vleesgerecht.

Vlierbladthee

Ingrediënten:

  • 25 gram gedroogd vlierblad of handvol verse vlierbladeren
Bereiding:
Voor 1 kop thee de vlierbladeren met koud water opzetten. Even laten koken en de thee daarna ongeveer 10 minuten laten trekken.

Vlierbloesemthee

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel verse of 2 theelepels gedroogde vlierbloesem
Bereiding:
Voor 1 kop thee de vlierbloesem toevoegen aan kokend water en de thee daarna ongeveer 10 minuten laten trekken.

Vlierbloesem-azijn

Ingrediënten:

  • vlierbloesem
  • wijazijn
Bereiding:
Pluk mooie, grote vlierschermen en overgiet die met witte wijnazijn.
Laat het geheel minstens een week op een warme plaats trekken
en zeef daarna de bloemen uit. Zoek een mooie scherm uit, doe deze in een fles voor de sier en giet er de nlierbloesemazijn op.

Vlierbessenwijn

Ingrediënten:

  • 3000 gram vlierbessen
  • 1500 gram appelsap
  • 3000 gram water
  • 2250 gram suiker

Kenmerken:

  • kleur wijn: rood
  • hoeveelheid: 10 liter
  • soort gisting: pulpgisting
  • gistsoort: Bourgogne van Kitzinger            
  • starter: ja
  • pecto enzymen: ja
  • Rohament P: ja
Wijn maken is een uitgebried en tijdrovend proces. Omdat Gewone vlier levert en het een mooie wijn wordt is deze opgenomen in dit overzicht. Het is echte niet geschikt voor een beginner.

Starter :
500 cc appelsap samen met 50 tot 100 gram suiker tegen de kook aan brengen.
4 gram gistvoedingszout + vit B + vit C bij de lauwe vloeistof doen
1,5 gram gist [30 minuten geweekt in 10 delen lauw water] toevoegen en de fles afsluiten met dikke prop watten.
24 - 48 uur op een warme plaats wegzetten en dagelijks enkele keren goed schudden.

Pulpgisting duurt bij mij meestal 8 - 10 dagen, 2 x daags roer ik  wat suiker door de pulp
om de gisting op gang te houden als de suiker uit de vruchten al vergist is.

Tweede gisting
De vlierbessen stampen en koken met het water. Af laten koelen en sulfiet er bij doen om de wilde gist te vernietigen.
Na 24 uur de starter toevoegen en laten gisten maar.

Dagelijks 2 x roeren en wat suiker toevoegen (de gist voeden).
Na 10 dagen door zeef of kaasdoek doen en in 10 literfles.
Fles aanvullen met suikerstroop en water tot 10 liter.

Deze wijn moet je minstens 2 jaar laten rijpen en dan liefst op de fles ook nog een jaartje. Vlierbessen bezitten zeer veel tannine en deze wijn wordt zachter als ze ouder wordt. Er zijn minder goede soorten met een vieze smaak dus proef eerst.

Vlierbessensoep

Ingrediënten:

  • 750 g vlierbessen
  • 1 ½ liter water
  • 1 ½ dl suiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • eventueel 2 appels
Bereiding:
Haal met een vork de bessen van de steeltjes. Spoel de bessen af. Doe de vlierbessen in een soeppan met 1½ liter water en eventueel de 2 appel, die in kleine stukjes zijn gesneden.
Laat de soep ongeveer 30 minuten koken.
Haal de overgebleven bessen uit de soep en maak op smaak met wat suiker. Bind de soep met aangemaakte maïzena.