Gewone vlier
Rauwe vlierbessen zijn giftig. Voor het gebruikt van de bessen, en eventueel de bloesem, is het daarom van belang om ze eerst te koken voor gebruik. Let hierbij op dat je alleen rijpe bessen kookt en de takjes goed verwijderd zijn. Na het koken die je de bessen te zeven zodat alle pitten er uit gehaald worden, deze bevatten namelijk ook gifstoffen. Van vlierbessen wordt heerlijke jam, sap, siroop, wijn gemaakt, de bloesem wordt wel gebruikt om siroop, ijs of pannenkoeken van te maken.
VlierbloemsemsiroopIngrediënten:
|
Voorbereiding: Bereiding: Serveren: |
VlierbloesemzuurtjesIngrediënten:
|
Bereiding: |
VlierbessenvlaIngrediënten:
|
Bereiding: De vlierbessen schoonmaken, van de steeltjes halen, wassen en uit laten lekken. Met de citroenschil en een bodempje water gaar koken en dan zeven. De vlierbessenvla nogmaals opkoken en de in koud water opgeloste maïzena er doorheen roeren. |
VlierbloemenschotelIngrediënten:
|
Bereiding: De bloemschermen schoon maken, kort wassen en van de stelen ontdoen. De melk aan de kook brengen en daarin de bloemen even laten trekken. Het geheeld oor een fijne zeef wrijven. De suiker en de eierdooiers door de bloem en melk roeren en dele vlierbloemen-schotel koud serveren |
Vlierbloesem-beignetsIngrediënten:
|
Bereiding: Maak van meel, gist, ei, suiker, zout, melk en olie een beslag en laat dat ongeveer een uur rijzen. De vlier-bloemschermen schoonwassen, uit laten lekken en in het beslag dopen. Maak in een royale pan vet of olie heet en frituur de vlierkoeken daarin goudbruin. Met suiker en kaneel bestrooien en opdienen. |
VlierbloesempannenkoekIngrediënten:
|
Bereiding: Mix alle ingredienten door elkaar en laat het deeg een half uur rusten. Het moet wel een dik beslag zijn, maar voeg eventueel wat water toe wanneer het beslag te dik is. Bak de pannenkoeken in een koekenman met boter. Serveer de pannenkoeken met jam, honing of stroop.. |
Vlierbloesem-coctailIngrediënten:
|
Bereiding: |
VlierbessenketchupIngrediënten:
|
Bereiding: Doe de bessen in een pan en voeg zoveel azijn toe tot ze net onder staan. Kook 15 minuten zachtjes (op ‘een laag pitje’). Wrijf de bessen door een zeef en doe het sap in een pan. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het koken tot de uitjes zacht zijn. Wrijf de saus door de zeef. De vlierketchup smaakt heerlijk bij een vleesgerecht. |
VlierbladtheeIngrediënten:
|
Bereiding: Voor 1 kop thee de vlierbladeren met koud water opzetten. Even laten koken en de thee daarna ongeveer 10 minuten laten trekken. |
VlierbloesemtheeIngrediënten:
|
Bereiding: Voor 1 kop thee de vlierbloesem toevoegen aan kokend water en de thee daarna ongeveer 10 minuten laten trekken. |
Vlierbloesem-azijnIngrediënten:
|
Bereiding: Pluk mooie, grote vlierschermen en overgiet die met witte wijnazijn. Laat het geheel minstens een week op een warme plaats trekken en zeef daarna de bloemen uit. Zoek een mooie scherm uit, doe deze in een fles voor de sier en giet er de nlierbloesemazijn op. |
VlierbessenwijnIngrediënten:
Kenmerken:
|
Wijn maken is een uitgebried en tijdrovend proces. Omdat Gewone vlier levert en het een mooie wijn wordt is deze opgenomen in dit overzicht. Het is echte niet geschikt voor een beginner. Starter : 500 cc appelsap samen met 50 tot 100 gram suiker tegen de kook aan brengen. 4 gram gistvoedingszout + vit B + vit C bij de lauwe vloeistof doen 1,5 gram gist [30 minuten geweekt in 10 delen lauw water] toevoegen en de fles afsluiten met dikke prop watten. 24 - 48 uur op een warme plaats wegzetten en dagelijks enkele keren goed schudden. Pulpgisting duurt bij mij meestal 8 - 10 dagen, 2 x daags roer ik wat suiker door de pulp om de gisting op gang te houden als de suiker uit de vruchten al vergist is. Tweede gisting De vlierbessen stampen en koken met het water. Af laten koelen en sulfiet er bij doen om de wilde gist te vernietigen. Na 24 uur de starter toevoegen en laten gisten maar. Dagelijks 2 x roeren en wat suiker toevoegen (de gist voeden). Na 10 dagen door zeef of kaasdoek doen en in 10 literfles. Fles aanvullen met suikerstroop en water tot 10 liter. Deze wijn moet je minstens 2 jaar laten rijpen en dan liefst op de fles ook nog een jaartje. Vlierbessen bezitten zeer veel tannine en deze wijn wordt zachter als ze ouder wordt. Er zijn minder goede soorten met een vieze smaak dus proef eerst. |
VlierbessensoepIngrediënten:
|
Bereiding: Haal met een vork de bessen van de steeltjes. Spoel de bessen af. Doe de vlierbessen in een soeppan met 1½ liter water en eventueel de 2 appel, die in kleine stukjes zijn gesneden. Laat de soep ongeveer 30 minuten koken. Haal de overgebleven bessen uit de soep en maak op smaak met wat suiker. Bind de soep met aangemaakte maïzena. |