Gewone paardenbloem
PaardenbloembeignetsIngrediënten:
|
Bereiding: Maak een beslag met bloem, melk en twee eieren of neem een kant en klare pannenkoekmix. Voeg evt. drie eetlepels ‘oud bruin’ bier toe voor extra luchtigheid. Let op dat het beslag niet te vloeibaar wordt, begin met wat minder water/melk, zodat beslag wat dikker is dan normaal. De bloempjes schoon verzamelen, zodat je ze niet hoeft te wassen (ze gaan in koekend vet, dus hoeft niet). Wentel de bloemen in het beslag. In de hete olie frituren tot ze boven komen ‘drijven’ en bruin worden. |
Paardenbloem als groenteIngrediënten:
|
Bereiding: Kook de jonge bloemknoppen en breng de paardenbloemen op smaak met boter en zout. |
Paardenbloemen met zuringIngrediënten:
|
Bereiding: Neem van beide planten ongeveer evenveel bladeren. Kook de paardenbloembladeren apart tot ze bijna gaar zijn en voeg dan de zuringbladeren toe. Laten koken tot alles gaar is. Roer er een klontje boter door en voeg peper en zout naar smaak toe. |
Paardenbloemsalade 1Ingrediënten:
|
Bereiding: De b1aadjes goed wassen en 20 tot 30 minuten in koud water leggen. Eruit halen, goed laten uitlekken en heel klein snijden. Snipper het uitje en doe het samen met de groente in een schaal. Maak een sausje van olie, azijn, peper, zout en suiker en giet dit over de paardebloemensalade. |
Paardenbloemsalade 2Ingrediënten:
|
Bereiding: Was de bladeren goed en van de steel ontdoen, snijdt ze daarna fijn. Maak een sausje met olie, citroensap en wat peper en zout. Snijdt het brood aan stukjes en bak dit samen met het spek in wat olie. Versnipper de knoflook, bieslook en peterselie. Meng dit alles met de salade en roer het geheel goed door. |
PaardenbloemstamppotIngrediënten:
|
Bereiding: De bladeren goed wassen, uitlaten lekken en fijn hakken. Puree klaarmaken, paardebloem en blokjes kaas er door roerenen de paardenbloemstamppot met peper en zout naar smaak afmaken. |
Paardenbloem-theeIngrediënten:
|
Bereiding: Voor 1 kop thee 1 koffielepel paardenbloemwortel heel fijn snijden of tot poeder malen. Met koud water opzetten en ongeveer 10 minuten koken. De paardebloemthee tenslotte zeven. |
Paardenbloem-koffieIngrediënten:
|
In crisistijden werden de wortels van de paardebloem ook wel gebruikt om surrogaat koffie van te maken. Bereiding: De wortel kan fijngemalen gebruikt worden als koffie. De wortels moeten dan geroosterd boevn vuur, tot ze donkerbruin, tot bijna zwart zijn (zoals koffiebonen). Deze wortels worden fijngemalen en opgegoten met kokend water, Vervolgens ongeveer 5 minuten laten trekken en tenslotte zeven. |
Paardenbloem-witlofIngrediënten:
|
De bladeren van de paardebloemen zijn heel goed te bleken. Door het bladgroen uit de bladeren te halen wordt de smaak minder bitter. De bladeren worden in het donker gezet (aarde overheen doen, pot overheen plaatsen), zodat de bladeren verder groeien in het donker. Na een week zijn de bladeren te oogsten Bereiding: Bleke bladeren oogsten en wassen. Ze zijn te gebruiken als wiltofsalade. Aan maken met een sladressing, wat rozijntjes, manderijntjes en/of een gesnipperde appel. |
IJsthee van paardenbloemIngrediënten:
|
Brereiding: Overgiet de paardenbloemen met het gekookte water en laat twee uur trekken. Giet de vloeistof door een zeef, vang het op in een fles met brede hals en voeg het zoetmiddel en de citroenschijfjes toe. Laat de ijsthee koud worden in de koelkast. |
Limonade van paardenbloemIngrediënten:
|
Bereiding: Verwijder de steeltjes en was de bloemhoofdjes grondig. Kook ongeveer 4 liter water en giet dit over de bloemen. Voeg de citroensap of het citroenzuur toe en laat het een nachtje staan. Filter het sap en kook het met de suiker. Wanneer het te sterk is, kan het sap worden verdund. Voeg conserveermiddel toe, wanneer je het sap langer dan een paar dagen wilt bewaren. |