Gewone esdoorn

Bijna alle soorten hebben in het voorjaar door de hoge worteldruk een sterke sapstroom. Het sap heeft een hoog suikergehalte. Uit een liter sap kan ongeveer 25 gram suiker worden verkregen. Tap van half februari tot begin mei de boom af, omdat de sapstroom van de boom dan het sterkst is. Dit houdt aan zolang de temperatuur schommelt tussen vriezen en dooien, variërend van 1 week tot maximaal 6 weken. Kerf de esdoorn in of boor een gat in de boom tot een diepte van 5 cm en met een doorsnee van 1 cm. Plaats een stok in of onder het gaatje waar het vocht langs kan lopen in een pot of container. Afhankelijk van de dikte en sterkte van de boom worden maximaal drie tappunten ingebracht. Er kan worden getapt totdat het steeds donkerder wordt, omdat er steeds meer andere organische stoffen met de sapstroom meegaan. Het sap kan zo gedronken worden of door het te koken in een siroop worden geconcentreerd. Dit siroop wordt gebruikt als een basis voor limonade en als een smaakversterker bij verschillende soorten voedsel.


 

   

Esdoornsap

Ingrediënten:

  • esdoornsap 

Je kunt dit alleen tijdens de lente doen als het sap in de bomen vloeibaar is vanwege de hogere temperaturen. Je mag alleen sap halen uit bomen met een diameter van minstens 25 cm. Om het sap uit de bomen te kunnen halen moet je speciale kraantjes kopen. Het “tappen” van sap uit esdoorns is niet schadelijk. Deze bomen bevatten honderden liters sap per jaar en met een gemiddelde tap haal je maar 38 liter uit een boom.

Werkwijze:
Boor een gat in de boom aan de kant die het meeste zonlicht krijgt, net boven een grote wortel en net onder een grote tak. Het gat moet niet groter zijn dan het kraantje, ongeveer 30-120 cm boven de grond zijn en 1,25 cm langer dan je kraantje, en een licht neerwaartse hoek hebben. Maak nu het gesloten opvangbakje waar je het sap in wilt opvangen vast. Doe dit zo dat er geen regenwater of ongedierte in kan komen.

Bereiding:
Je moet het sap eerst filteren.
Het sap bevat maar 2% suiker. Je moet het sap inkoken. Het duurt een aantal uur voor je het sap tot siroop hebt gekookt. Controleer de temperatuur. Het sap moet koken, maar mag niet warmer worden dan 104 graden Celsius, want dan verbrandt het sap.
Filter de siroop als deze nog heet is, koude siroop blijft aan het gaas plakken.

Esdoorn tempura

Ingrediënten:

  • 1 ei,
  • 1 kopje koud water 
  • 1 kopje gezeefde bloem.
Esdoornbladeren worden in Japan in beslag gefrituurd. Ze bestaan in diverse kleuren van groen over rood tot paars. En in meerdere vormen, met smalle of brede ‘vingers’ en ‘handen’, en grof of fijn gezaagd tot glad. 
In Minoh (Noord Osaka)  worden de bladeren vooraf een jaar in vaten zout bewaard. Elders niet. 
Het blad dient eigenlijk voor de vorm, want smaak heeft het niet.
Of hoe met een beetje beslag als toegevoegde waarde een waardeloos boomblad dan een delicatesse wordt.

Bereiding:
Tempura beslag
Klop 1 ei in een kom, voeg 1 kopje koud water  en 1 kopje gezeefde bloem toe en meng het lichtjes.
Dip een kant van een (Japans) esdoorn blad in beslag. Bak het in hete plantaardige (vb. zonnebloem-) olie bruin en laat zeuitdruipen en eventueel zoeten met ahornsiroop.