Fluitenkruid

   

Gebruik algemeen

  • Rauw zijn de jonge bladeren lekker als toevoeging in salades.
  • Het is een goede smaakmaker voor aardappelen, sperziebonen, en andere groenten
  • Gebakken in een omelet komt het Fluitekruid goed tot zijn recht.
  • De bladeren zijn lekker door een stamppot

Fluitenkruid in bladerdeeg

Ingrediënten:

  • bladerdeeg
  • Fluitekruid
  • plakken geitenkaas of kaas naar keuze
  • sesamzaad
Bereiden:
Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg hierop fluitekruid en een plak kaas. Dek af met een andere plak bladerdeeg en druk daarin sesamzaadjes. Bakken volgens beschrijving van de verpakking.

Fluitenkruidsoep

Ingrediënten:

  • 3 ltr groentebouillon
  • 200 g Fluitenkruid
  • 2 grote uien
  • 2 preien
  • 4 aardappelen (vastkokend)
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • peterseliestelen (optioneel)
  • een klontje boter
  • peper
  • zout

Bereiding:
Pel de uien en snij ze middendoor en snipper de uien vervolgens in zeer fijne stukjes.
Snij het donkerste loof van de prei en snij de ze vervolgens overlangs in twee. Spoel de groente onder stromend water, zodat er geen zand of aarde tussen de bladeren achterblijft. Snij de halve preistammen eerst in stukken van zo'n 8 cm lang en vervolgens in fijne reepjes. Tenslotte snij je de hoop reepjes in zeer fijne blokjes.

Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de snippers ui in de boter. Roer regelmatig en laat ze enkele minuten garen tot ze glazig zijn.
Voeg de fijne stukjes bleke prei toe en stoof ze mee. Roer regelmatig en zet het vuur na een paar minuten zachter.
 

Verzamel de takjes tijm, de laurierblaadjes en (indien mogelijk) wat peterseliestelen. Neem een eindje keukentouw en bind de kruiden tot een stevige kruidentuil. Doe het 'bouquet garni' in de pot met gestoofde groenten.
Schenk de bouillon bij de groenten en laat de soep 10 minuten sudderen op een matig tot zacht vuur.
 

Schil intussen de vastkokende aardappelen. Snij elke patat eerst in schijfjes van zo’n halve centimeter dik. Snij de knollen daarna in dunne frietjes en tenslotte in kleine blokjes. Laat de blokjes aardappel niet verkleuren, dus voeg ze meteen toe aan de pot soep.
Proef het brouwsel en breng de soep op smaak wat peper van de molen. Proef opnieuw en beslis of er nog extra zout bij moet.

Spoel de flinke portie Fluitenkruid en laat het delicate groen uitlekken. Hak de blaadjes en de zachte steeltjes fijn met een scherp koksmes. Doe de snippers kervel in de pot soep en roer. Laat de soep nog een paar minuten sudderen en dan is ze al schepklaar.