Daslook

Net als veel lookgewassen is het heel geschikt als ingrediënt in eten; als smaakmaker of smaakversterker in soepen en salades. Als je daslook rauw wil verwerken in salades zorg er dan voor dat de plant nog niet gebloeid heeft. Qua geur en smaak komt het heel erg overeen met dat van een, knoflook-en/of ui. Het wordt om die reden ook vaak in tuinen gebruikt om katten te weren, die zouden de geur niet op prijs stellen. Het is een goede toevoeging aan bijvoorbeeld geitenkaas, je kunt er pesto meemaken, mits het ‘aanbod’ van daslookbloemen groot genoeg is ook honing van gemaakt die als specialiteit over de toonbank gaat.

 

   

Daslook raita

Ingrediënten:

  • 250 gram bladeren van Daslook
  • 2 à 3 eetlepels uien of een mespunt hing (asafoetida)
  • ½ theelepel komijn
  • mespunt cayennepeper
  • ½ liter yoghurt
  • zout
  • een paar korianderblaadjes vers of gedroogd
Bereiding:
Snij de blaadjes heel fijn en vermeng alle ingrediënten en zet dit koel weg.
Serveer bij een groente curry.
Dit kan ook gemaakt worden in het vroege voorjaar van Grote brandnetel, Tuinkers of Akkerkool.

Komkommer met Daslook en Munt

Ingrediënten:

  • Komkommer,
  • yoghurt,
  • munt,
  • daslook,
  • citroensap
Bereiding:
Was en rasp de komkommer. Doe in een kom yoghurt, een paar fijn gesneden blaadjes daslook, citroensap, zout en peper .
Roer de rasp van de komkommer erdoor en zet het geheel koel weg. Garneren met een paar blaadjes munt.

Daslookpesto

Ingrediënten:

  • 50 g daslookblaadjes,
  • 40 g pijnboompitten
  • 25 g Parmezaanse kaas,
  • 75 ml olijfolie
Bereiding:
Doe de pijnboompitten met de daslookblaadjes in een vijzel. Stamp ze fijn . Meng er de Parmezaanse kaas door en daarna beetje bij beetje de olijfolie. Op smaak brengen met wat zout.
Deze pesto bewaren in de koelkast. Let er wel op dat het geheel goed onder de olie staat.
Variatie: Doe er klein gesneden basilicumblaadjes bij.

Daslook spinaziesoep

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • gesnipperde ui
  • knoflook
  • prei
  • bleekselderij
  • aardappel
  • bouillion
  • spinazie
  • Daslook
Bereiding:
Verhit in een pan in olijfolie gesnipperde ui, knoflook, prei en bleekselderij. Fruit 10 minuten, op laag vuur met deksel erop.
Voeg de gesneden aardappel toe en bak dit twee minuten mee.
Vervolgens voeg je 1,4 liter bouillon toe. Laat dit 20 minuten zacht koken.
Als laatste voeg je de spinazie en 1 bosje daslook toe. Kook dit 1 minuut mee.
Pureer het mengsel met een staafmixer en serveer met croutons. Eet smakelijk!