Cichorei
Cichorei-pannenkoekIngrediënten:
|
Bereiding: Kook de cichorei gaar en roer er na het uitlekken een klontje boter door. Breng op smaak met peper en zout. Bak de spekjes uit. Neem een schaal en stapel als volgt: 1 pannekoek, laagje cichorei, plakjes geitenkaas, spekjes, pannekoek, cichorei enz. |
Spaghetti met CichoreiIngrediënten:
|
Bereiding: Was de cichorei en snij het grof. Doe het daarna in een pan met kokend water en voldoende zout. Kook het 15 minuten of totdat de dikkere stukken zacht zijn. Zet een andere pan met water op voor de spaghetti. Ook dit water is goed op smaak gebracht met zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en voeg de grof gehakte knoflook daaraan toe samen met de ansjovis en de chilli peper (naar smaak). Als de knoflook lichtbruin begint te worden en de ansjovis begint te 'smelten' voed je de cichorei toe en roerbak je het nog eens voor zo'n 10 minuten. Haal daarna de spaghetti uit de pan en doe deze bij de cichorei en roer het goed. Gooi het water van de spaghetti niet weg, maar voeg af en toe een pollepel water toe aan de spaghetti-cichorei mengsel. Zoals je dat doet bij risotto. Blijf goed roeren. Als de spaghetti bijna gaar is dan de gemalen parmezaanse kaas erbij. Ook nu weer goed roeren. Hierdoor krijg je een romige saus. Laat een klein beetje parmezaanze kaas over om dat op het eind over het gerecht te strooien. Haal je mooiste schaal tevoorschijn, verwarm deze even in de oven en plaats de spaghetti met wilde cichorei erin. Strooi de parmezaanze kaas erover en snij eventueel nog een paar zwarte olijven in stukken en stoor ook deze over |
Cichoreisalade met spekjesIngrediënten:
|
De blaadjes van cichorei kun je eten als slablaadjes. De mooie diepblauwe bloemetjes zijn ook eetbaar en hiermee kun je uitstekend een salade opfleuren. Dit gerecht is zowel met rauwe als met gestoofde cichorei erg lekker. Ideaal is cichorei die aan de buitenkant nog warm is en rauw en koud aan de binnenkant. Bovendien zijn de spekblokjes klaargemaakt volgens het recept dat in Ravenna bekend staat als het recept voor bruciatini. Daar worden ze zo genoemd, omdat het spek net niet aangebakken is. De spekblokjes moeten heet zijn, zodat ze het contrast tussen rauw en gekookt, of tussen warm en koud, kracht bijzetten met een heus, verrassend en smaakmakend evenwicht. De meest geschikte cichorei is volgens mij de langwerpige, vaste cichorei uit Treviso met roodomrande blaadjes en wit in het midden. Cichorei met spekjes kan je ook als slaatje serveren - dan moet je de cichoreiblaadjes wel van elkaar scheiden en het kan dan ook met andere varieteiten van cichorei, zoals de kleinere cichorei met kleinere groene blaadjes of de rode bontgekleurde. |
CichoreikoffieIngrediënten:
|
Cichorei was al ten tijde van Napoleon een bekende vervanger van koffie. Hier werd de gedroogde en geroosterde wortel vooral in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor surrogaatkoffie. Uiteraard mist deze koffie zowel de voor-als de nadelen van cafeïne. De wortels van de cichorei lijken enigszins op die van suikerbieten. Bereiding: Eerst moeten de wortels gewassen worden om daarna een aantal dagen te drogen gelegd worden. Wanneer het meeste vocht uit de wortels is kunt u ze in kleine stukken hakken en ze vervolgens roosteren. Dit roosteren kunt u het best in de oven doen waarbij geldt hoe langer u de wortels roostert hoe sterker de smaak. Na het roosteren moet u de wortels vermalen in een blender of koffiemolen. Cichorei koffie heeft een hele eigen smaak en is niet te vergelijken met koffie zoals wij dat tegenwoordig kennen. |