Blauwe bosbes

De bosbes bevat een hoog gehalte aan vitamine-C. Daarnaast bevatten de vruchtjes een flink aantal antioxidanten. Bosbessen zijn dus niet alleen smakelijk, maar ook erg gezond. De vruchtjes laten zich ook prima verwerken tot jam.

 

   

Fruit

Ingrediënten:

  • bosbessen  
Bosbessen zijn (net als de meeste bessen) rauw erg lekker. Ze kunnen toegevoegd worden aan fruitsalades of gegeten worden met yoghurt, kwark of room. Ook in allerlei gebak zijn ze erg lekker, bijvoorbeeld in muffins of een taart. En tijdens het plukken zijn rauwe bessen zo van de struik natuurlijk ook erg lekker. Bosbessen kun je ook in de yoghurt doen of in fruitsalades. Ze zijn daarnaast ook heerlijk om gewoon uit de hand te eten.

Bosbessensap

Ingrediënten:

  • 2 kilogram bessen
  • 500 gram suiker 
Bereiding:
Bessen uitzoeken, wassen en laten drogen. Door een zeef fijn wrijven. Het sap met suiker 5 minuten opkoken, door een doek gieten en heet in flessen doen. Afsluiten met een kurk en ongeveer 15 minuten in een pan met kokend water laten koken. Het bosbessensap voor het gebruik zo nodig met koud water verdunnen. Moeten de flessen een aantal maanden bewaard worden, dan is het de moeite waard om het sap geen 5, maar 10 minuten te laten opkoken.

Bosbessenvla

Ingrediënten:

  • 200 gram bosbessen
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • citroenschil
Bereiding:
Bosbessen uitzoeken, wassen en afdrogen. Met de citroenschil in 1/8 liter water gaar laten worden. Door een leaf wrijven en nag eens opkoken. Bind de bosbessenvla met in koud water opgelost aardappelmeel.

Bosbessensoep

Ingrediënten:

  • 8 dl water
  • 3 dl bosbessen
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • eventueel suiker
Bereiding:
Breng water aan de kook en voeg de bosbessentoe.
Laat het 5 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en bind de soep met aardappelzetmeel, aangemaakt met water. Voeg naar smaak suiker toe.
Serveer met geroosterd wit brood.