Beuk

   

Salade

Ingrediënten:

  • jonge (lichtgroen) blaadjes
  • 2 sinaasappels
  • 1 kopje geroosterde walnoten
De jonge bladeren kunnen rauw worden gegeten en worden toegevoegd aan een salade. Gebruik alleen de allerjongste bladeren, want de bladeren worden snel stug. Elk jaar worden in twee periodes van drie weken bladeren gevormd, de eerste keer in de lente en de tweede keer middenzomer.

Bereiding:
Mix de beukenblaadjes met de in stukjes gesneden sinaasappel. Strooie er de walnoten overheen.

Beukenootjes

Ingrediënten:

  • jonge (lichtgroen) blaadjes 
De noten zijn rijk aan proteïne en zijn zowel rauw als geroosterd eetbaar. Door ze eerst te schillen en te vermalen en daarna te persen komt de olie in de noten vrij.
Beukennootjes bevatten geen blauwzuur. Wel bevat het bruine vliesje rondom de nootjes de stof fagine, die bij consumptie van grote hoeveelheden voor hoofdpijn kan zorgen. Door roosteren wordt de fagine onschadelijk gemaakt. Geroosterd noten worden gebruikt als vervanger van koffie.