Berk

   

Berkenthee

Ingrediënten:

  • 15 gram berkenblaadjes op 250 ml water
Bredeiding:
Voor 1 kop thee kokend water over de bladeren gieten en 5 minuten laten trekken.

Berkensap

Ingrediënten:

  • berkensap
Berkensap is de hars afkomstig van de berkenboom. Deze hars is een licht-zoete, waterige vloeistof. Het kan verzameld worden in de vroege lente voordat de bladeren zich ontplooien. Tegen eind maart bevat het sap zo'n 10 a 15 g suiker per liter. Het verzamelde sap kan gedronken worden als een vruchtensap en het kan worden ingekookt tot een siroop.

Bereiding:
Bij de berk zijn er verschillende methodes voor het aftappen van sap. De bekendste methode is het boren van een gat in de berkenboom en dan met behulp van een buisje en een afgedekte pot het sap op te vangen. Het sap komt hierdoor rechtstreeks uit de stam met als gevolg dat de boom dood kan gaan doordat er teveel sap wordt afgetapt. Een grote berkenboom kan vijf tot tien liter wel missen en als deze hoeveelheid is bereikt moet het gemaakte gat dicht worden gemaakt. Dit kan door een houten plug op maat te snijden en in het gat te slaan zodat deze volledig afgesloten is.
Een andere methode is een stuk eenvoudiger en beter voor de boom. Snij bij verschillende bomen één tak schuin af. Dit hoeft geen dikke tak te zijn. Hier komt dan sap uitgedruppeld. Bevestig aan die tak een smalle, lange pot en zorg er voor dat de tak wat naar beneden gebogen wordt. Bijna elke dag of om de twee dagen kan dan een volle pot berkensap worden geoogst. Het tappen kan doorgaan totdat het sap een witte kleur krijgt.

Aardappelsoep met berkenblaadjes

Ingrediënten:

  • 3 dl berkenblaadjes
  • 250 g aardappels
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • ½ liter bouillion of water
  • 2 dl melk
  • 30 g boter
  • 1 handvol gesnipperde berkenblaadjes om te garneren


Bereiding:
Maak de groentes schoon en snij de aardappel en de prei in stukjes. Snij de berkenblaadjes fijn.
Kook de groentes in water of bouillion met de hele wortel. Haal na 10 minuten de wortel eruit en snijdt deze in blokjes.
Laat de soep vervolgens een tijdje op een laag vuur koken.
Laat de soep afkoeken en wrijf alles door een zeef, zodat de groentes fijn zijn. Voeg melk en boter toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Maak op smaak met zout en peper. Schep de soep in een kom of mok en strooi er tot slot de fijngensneden berkenblaadjes overheen.