Amerikaanse vogelkers

   

Vogelkerswijn

Ingrediënten:

  • starter
  • 3500 gram vogelkers (zeer rijp en zoet)
  • 800 gram bramen (mogen achterwege blijven)
  • 2000 gram water
  • 1700 gram suiker
     

kenmerken wijn:

  • kleur wijn: zeer donker
  • hoeveelheid: 10 liter
    soort gisting: pulp
  • gistsoort: All purpose van Brau Meister
  • starter: ja
  • pecto enzymen: ja
  • Rohament P: ja
Wijn maken is een uitgebried en tijdrovend proces. Omdat Amerikaanse vogelkers veel bessen levert en het een mooie wijn wordt is deze opgenomen in dit overzicht. Het is echte niet geschikt voor een beginner.

Starter :
500 cc appelsap + 50 tot 100 gram suiker tegen de kook aan brengen.
4 gram gistvoedingszout + vit B + vit C bij de lauwe vloeistof doen
1,5 gram gist [30 minuten geweekt in 10 delen lauw water] toevoegen en de fles afsluiten met dikke prop watten.
24 - 48 uur op een warme plaats wegzetten en dagelijks enkele keren goed schudden.

Pulpgisting duurt bij mij meestal 8 - 10 dagen, 2 x daags roer ik  wat suiker door de pulp
om de gisting op gang te houden als de suiker uit de vruchten al vergist is.

Tweede gisting
De vogelkersen kneuzen en ongekookt toevoegen.
Na de pulpgisting en zeven aanvullen met water tot 10 liter.

Deze wijn is zo donker dat ze gebruikt om te lichte rode wijn bij te kleuren.