Akkerdistel en Speerdistel

   

Wortels als groente

Ingrediënten:

  • wortels van distels  
Rauw of gekookt eetbaar.

Bereiding:

Rauw:

Verwijder de bast en eet de kern van de wortel.

Gekookt:

Kook de wortel met ba, wanneer de wortels gaar zijn wordt de bast verwijderd en is het resultaat is een lekkere, zachte groente.

 

Meel

Ingrediënten:

  • wortels van distels
Meel is vaak een tot poeder gemalen graansoort, maar kan ook gemaakt worden uit beijvoorbeeld eikels

Bereiding:

De wortels worden tot een moes worden gestampt of in water geweekt worden en daarna met een stok of steen worden fijngedrukt om het zetmeel vrij te laten komen. Verwijder daarna de vezels, laat het zetmeel bezinken en giet het water af.
Meel kan ook uit wortels gemaakt worden door het te drogen en te vermalen. Het kan dan worden verwerkt tot o.a. koeken en brood.

Daarnaast bieden bepaalde vruchten ook de mogelijkheid om meel te verkrijgen. Naast de bekende graansoorten als gerst, rogge en tarwe zijn er ook andere planten waar meel van kan worden gemaakt:

  • Zaad van grassen als Beemdgras, Kweek, Struisgras, Zwenkgras
  • Pitrus:  zaad
  • Zuring: zaad
  • Speerdistel: gekookte wortels
  • Lidsodde: stuifmeel en wortels
  • Zomereik: zaden (schil en vlies verwijderen)
  • Tamme kastanje: zaad