Aalbes of Rode bes en Zwarte bes
Bessen als fruitIngrediënten:
|
Bereiding: Aalbessen zijn voor veel gerechten te gebruiken. Rauw zijn ze eetbaar, maar veel mensen vinden ze te zuur. Rauw zijn ze wel erg leuk als garnering voor allerlei gerechten, van salades tot nagerechten. Aalbessen kunnen verwerkt worden in allerlei soorten gebak, bijvoorbeeld als toevoeging in taart of muffins. Ook bij nagerechten zijn ze een goede toevoeging, rauw of als saus. |
Bessen-sapIngrediënten:
|
Bereiding: Uit de bessen kan sap geperst worden dat direct gedronken kan worden, al dan niet voorzien van extra suiker. |
BessenjamIngrediënten:
|
Bereiding: Was de bessen en verwijder eventuele takjes. Doe de bessen met het water in een grote pan en breng aan de kook op middelmatig vuur, tot het fruit zacht is en uit elkaar valt, na ongeveer 30-45 minuten. Voeg de suiker toe en breng de jam aan de kook. Test of de jam al klaar is, door een druppel jam op een ijskoud bordje te laten vallen, hou het bordje scheef, als de jam stevig is en blijft plakken aan het bordje, is het klaar. Schep de jam in gestereliseerde jampotten en sluit direct af. Zet ze minstens 8 uur ongeopend op een koele, donkere plek voor het beste resultaat. |
BessensiroopIngrediënten per liter vruchtensap:
|
Bereiding: Breng het vruchtensap aan de kook. Voeg in 1 x alle suiker toe en roer tot alle suiker is opgelost. Koel het mengsel zo snel mogelijk af door de pan met een deksel er op in een (afwas) bak met koud water te zetten. Ververs het water een paar keer. Intussen: Los het citroenzuur op in een klein beetje heet water en laat het ook afkoelen. Let op:Dit is geconcentreerd zuur. Het tast o.a. aluminium en koper aan. Doe het in een roestvrijstalen of geëmailleerd steelpannetje, een oud kopje of een hittebestendig glas en gebruik een roestvrijstalen lepel.Meng als alles echt koud is het citroenzuur door de siroop en doe de limonade in schone flessen. |
Thee van Rode of Zwarte besIngrediënten:
|
Bereiding: Thee laten trekken met bladeren van Zwarte of Rode bes. De thee eventueel aanzoeten met honing en op smaak brengen met citroen. |