Paarse en Witte dovenetel
| Gebruik algemeen | De hele bovengrondse plant kan gebruikt worden in allerlei groentengerechten zoals: - Voeg toe aan een gebakken uitje met champignons. - Wok ze samen met spinazie - Het jonge blad en bloemen door een salade. - Blad en bloem zijn heel geschikt in een theemengsel - Bloemen zijn lekker in een salade. Dovenetel is een goede vervanger voor Grote brandnetel | 
| Gekookte dovenetelIngrediënten:
 | Bereiding: De bladeren en bloemen zander stengels en stelen wassen en fijn hakken. Fijngesneden ui smoren in wat vet, de dovenetel erbij doen en 3 - 4 minuten laten uitdampen op klein vuur. Binden met een beetje meel, water of bouillon erbij gieten, even laten koken en zout naar smaak toevoegen. | 
| Thee van Witte dovenetelIngrediënten:
 | Neem gelijke delen dovenetel, vrouwenmantel en duizendblad. Neem een handvol op een ½ l water. Laat 10 min. trekken en zeef het daarna. | 
 
                
